Bodem bereikt of dead cat bounce?

Door Belegger.nl op 1 april 2020 13:45 | Views: 8.967

Bodem bereikt of dead cat bounce?

De Dow Jones boekte vorige week de grootste wekelijkse stijging sinds 1938, terwijl de S&P 500 en Nasdaq hun beste prestatie leverden sinds 2009. Is de bodem in de markt eindelijk in zicht, of is er sprake van een dead cat bounce?

De Angelsaksische uitdrukking dead cat bounce duidt op een tijdelijk herstel van de markten na een grote crash, vaak veroorzaakt door speculanten die aandelen kopen om hun posities af te dekken.

Nog meer ellende in het verschiet

Volgens Eric Robertsen, hoofd macrostrategie bij de Britse bank Standard Chartered, ligt er nog veel meer ellende in het verschiet voordat er kan worden gesproken van herstel.

"De economische gevolgen zijn nog steeds onbekend, en op de aandelen- en kredietmarkten zijn de risico's voor bedrijfswinsten, downgrades en veranderingen in de regelgeving nog steeds groot," schreef Robertsen volgens CNBC onlangs in een notitie aan zijn klanten. "Wat betreft de markt voor aandelen en krediet denken wij dat de impact op de bedrijfswinsten langduriger zal zijn dan de onmiddellijke schok van de gezondheidscrisis.”

Cijfers VS

Beleggers kijken deze week met angst en beven naar een stortvloed aan economische gegevens uit de VS die een beter beeld zullen geven van de huidige staat van ‘s werelds grootste economie.

De focus zal vooral liggen op de Amerikaanse wekelijkse werkloosheidscijfers, die donderdags worden gepubliceerd. Het rapport van vorige week was met een record van 3,2 miljoen werklozen dramatisch te noemen. Op vrijdag volgt het maandelijkse arbeidscijfer over mensen in loondienst buiten de agrarische sector.

Dit zal naar verwachting minder dramatisch zijn dan de werkloosheidscijfers omdat de lockdowns en quarantainemaatregelen in een aantal Amerikaanse staten waar de virusuitbraak het ernstigst is, nog niet zijn meegeteld.

Consumentenvertrouwen onder druk

Robertsen verwacht dat de economische data het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat al onder grote druk staat vanwege de zorgcrisis en de werkloosheid, verder zullen ondermijnen.

Daniel Gerard, senior multi-asset strateeg van State Street, denkt dat er meer informatie nodig is van bedrijven alvorens analisten kunnen concluderen dat de markt de bodem heeft bereikt. "Niemand heeft nog echt zicht op de impact op de bedrijfswinsten, toch de fundamentele drijfveren van de markten. Dat is de volgende stap", zei Gerard. 

Hij voegde eraan toe dat de fiscale stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse regering wel wat angst uit de markt hebben weggenomen, en sommige beleggers ertoe heeft aangezet om weer te gaan investeren. Maar Gerard waarschuwde ervoor dat dit niet automatisch leidt tot een rechte lijn omhoog.

'Slecht nieuws blijft maar komen, terwijl bazooka's al zijn afgevuurd'

Vishnu Varathan, hoofd economie en strategie bij Mizuho Bank, vroeg zich af of het positieve effect van de fiscale stimuleringsmaatregelen al is uitgewerkt. Hij verwacht dat de omzetten van veel bedrijven in de nabije toekomst last zullen blijven houden van quarantainemaatregelen en verstoringen in de toeleveringsketen.

"Er blijft maar slecht nieuws doorkomen, terwijl de grote bazooka's al zijn afgevuurd,” zei Varathan, refererend aan de maatregelen van centrale banken om de economie uit het slop te trekken. Volgens Varathan is er na het “shock and awe-beleid” van de centrale banken nog steeds geen duidelijk signaal dat er een sterke opleving aan zit te komen.

Tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 veerden de beurzen in de maand november tijdelijk op na de introductie van een uitgebreid pakket steunmaatregelen om de Amerikaanse economie te redden. In maart 2009 bereikte de markt een nieuw laagterecord.

“Daarna pas begon het herstel,” aldus Robertsen.

Lees ook: Bullmarkt of valse bodem?

Reacties

4 Posts
frankvl
0
Te bedenken dat dit erger is dan de eerste wereldoorlog, de tweede wereldoorlog en de derde wereldoorlog, 9/11, sars, de oliecrisis en de bankencrisis bij elkaar. En nog staan we op bijna 500 punten. Dat is voor mij duidelijk: de aandelen kunnen niet meer stuk.
Pieter Vandewalle
0
De bazookas blijven maar vuren. Is er nog een triljoen nodig dan komt er nog een triljoen, is er nog 50 triljoen nodig, dan komt er 50 triljoen. De centrale banken kopen op de duur gewoon alles op, simple as that. Alles komt dus wel goed en aandelen kunnen misschien nog tijdelijk wat dippen, maar zullen uiteindelijk nieuwe ATH's schrijven nog voor het eind van de zomer. Misschien is de dollar en de euro niet zo veel meer waard tegen dan, maar in nominale getallen zal alle activa boomen.
Wat is een planeconomie toch mooi!
beleggertje2020
0
Ik denk dat ondanks alle bazooka's de aandelenkoersen nog minstes 1 a 2 jaar heel laag blijven. Denk dat deze veronderstelde bodem voor AEX op ca 483 eerder een nieuwe top is , nl voorlopig de TOP va tijdens en vlak na de corona. Ik voorzie grote problemen voor de winkelstraat, hotels en de horeca en ook voor internationale bedrijven , zeker zolang corona niet volledig de wereld uit is. Bedenk wel dat die Bazookas geen groei geven aa de wereldeconomy. Ze houden hooguit datgene in stand wat nog redelijk goed funcioneerde voor de corona-uitbraak
k2es
0
Complete massahysterie. Door het coronavirus zijn in 91 dagen wereldwijd bijna 47.000 doden gevallen, door roken en mee-roken zijn in die tijd echter minstens 91x20.000= 1.82 miljoen mensen overleden (bron: WHO) !!!. Roken is echter nog steeds toegestaan en rookwaren zijn nog overal te koop. Waanzinnig!
Nu wordt de samenleving lam gelegd voor een griepvirus wat enorme economische schade en massale werkloosheid met zich mee brengt. en ook vrij zinloos is omdat er steeds nieuwe griepvirussen komen (de jaarlijkse griepprik bevat de 3 of 4 meest voorkomende griepvirussen, maar er zijn duizenden varianten ). Een "normale griep"veroorzaakt minstens zoveel doden (in NL in 2018 duizenden doden). Elke week sterven er normaal ca. 3000 mensen per dag (bron:CBS).
Dat men zo krampachtig alles doet om het virus te beteugelen heeft te maken met de geringe capaciteit in NL aan IC-bedden, in Duitsland hebben ze er juist veel te veel en die zien graag die beter bezet, dus dat is een goed alternatief, zolang de bevolking daar ze niet massaal nodig heeft. Ik denk dat veel hoogbejaarden liever thuis blijven als ze hun laatste adem uitblazen in hun vertrouwde omgeving dan eenzaam op de IC in een kille ziekenhuiskamer aan een beademingsapparaat met een infuus in hun lichaam, dus het moet zo spoedig mogelijk bij hen worden gepeild wat hun wensen zijn. Ik hoop niet dat ze bij een volgend griepvirus weer alles gaan platleggen.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group