Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bodem bereikt of dead cat bounce?

Bodem bereikt of dead cat bounce?

De Dow Jones boekte vorige week de grootste wekelijkse stijging sinds 1938, terwijl de S&P 500 en Nasdaq hun beste prestatie leverden sinds 2009. Is de bodem in de markt eindelijk in zicht, of is er sprake van een dead cat bounce?

De Angelsaksische uitdrukking dead cat bounce duidt op een tijdelijk herstel van de markten na een grote crash, vaak veroorzaakt door speculanten die aandelen kopen om hun posities af te dekken.

Nog meer ellende in het verschiet

Volgens Eric Robertsen, hoofd macrostrategie bij de Britse bank Standard Chartered, ligt er nog veel meer ellende in het verschiet voordat er kan worden gesproken van herstel.

"De economische gevolgen zijn nog steeds onbekend, en op de aandelen- en kredietmarkten zijn de risico's voor bedrijfswinsten, downgrades en veranderingen in de regelgeving nog steeds groot," schreef Robertsen volgens CNBC onlangs in een notitie aan zijn klanten. "Wat betreft de markt voor aandelen en krediet denken wij dat de impact op de bedrijfswinsten langduriger zal zijn dan de onmiddellijke schok van de gezondheidscrisis.”

Cijfers VS

Beleggers kijken deze week met angst en beven naar een stortvloed aan economische gegevens uit de VS die een beter beeld zullen geven van de huidige staat van ‘s werelds grootste economie.

De focus zal vooral liggen op de Amerikaanse wekelijkse werkloosheidscijfers, die donderdags worden gepubliceerd. Het rapport van vorige week was met een record van 3,2 miljoen werklozen dramatisch te noemen. Op vrijdag volgt het maandelijkse arbeidscijfer over mensen in loondienst buiten de agrarische sector.

Dit zal naar verwachting minder dramatisch zijn dan de werkloosheidscijfers omdat de lockdowns en quarantainemaatregelen in een aantal Amerikaanse staten waar de virusuitbraak het ernstigst is, nog niet zijn meegeteld.

Consumentenvertrouwen onder druk

Robertsen verwacht dat de economische data het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat al onder grote druk staat vanwege de zorgcrisis en de werkloosheid, verder zullen ondermijnen.

Daniel Gerard, senior multi-asset strateeg van State Street, denkt dat er meer informatie nodig is van bedrijven alvorens analisten kunnen concluderen dat de markt de bodem heeft bereikt. "Niemand heeft nog echt zicht op de impact op de bedrijfswinsten, toch de fundamentele drijfveren van de markten. Dat is de volgende stap", zei Gerard. 

Hij voegde eraan toe dat de fiscale stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse regering wel wat angst uit de markt hebben weggenomen, en sommige beleggers ertoe heeft aangezet om weer te gaan investeren. Maar Gerard waarschuwde ervoor dat dit niet automatisch leidt tot een rechte lijn omhoog.

'Slecht nieuws blijft maar komen, terwijl bazooka's al zijn afgevuurd'

Vishnu Varathan, hoofd economie en strategie bij Mizuho Bank, vroeg zich af of het positieve effect van de fiscale stimuleringsmaatregelen al is uitgewerkt. Hij verwacht dat de omzetten van veel bedrijven in de nabije toekomst last zullen blijven houden van quarantainemaatregelen en verstoringen in de toeleveringsketen.

"Er blijft maar slecht nieuws doorkomen, terwijl de grote bazooka's al zijn afgevuurd,” zei Varathan, refererend aan de maatregelen van centrale banken om de economie uit het slop te trekken. Volgens Varathan is er na het “shock and awe-beleid” van de centrale banken nog steeds geen duidelijk signaal dat er een sterke opleving aan zit te komen.

Tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 veerden de beurzen in de maand november tijdelijk op na de introductie van een uitgebreid pakket steunmaatregelen om de Amerikaanse economie te redden. In maart 2009 bereikte de markt een nieuw laagterecord.

“Daarna pas begon het herstel,” aldus Robertsen.

Lees ook: Bullmarkt of valse bodem?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht