Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Gaat de Fed aandelen inkopen? 'Niets is uitgesloten'

Gaat de Fed aandelen inkopen? 'Niets is uitgesloten'

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft al een grote ‘bazooka’ gebruikt om de wereldwijde markten te kalmeren vanwege de coronacrisis. De volgende stap zou weleens de nucleaire optie kunnen zijn: het inkopen van aandelen.

Dat stelt CNBC op basis van interviews met een aantal analisten en economen in de afgelopen week.

Mochten de marktomstandigheden op Wall Street aanzienlijk verslechteren, dan zou de Fed wellicht iets kunnen doen wat nog nooit eerder vertoond is in de Amerikaanse geschiedenis: ingrijpen in de aandelenmarkt.

Tot voor kort ondenkbaar

Uit gesprekken met verschillende marktprofessionals bleek volgens CNBC dat dit tot voor kort ondenkbare idee allesbehalve vergezocht lijkt.

De Fed zou voor een dergelijke actie wel toestemming moeten krijgen van het Amerikaanse Congres. De Fed heeft inmiddels al een redelijk grote mate van vrijheid gekregen van het ministerie van Financiën door middel van noodbepalingen in de Federal Reserve Act.

"Als er grote ontwrichtingen zouden zijn, is het duidelijk dat ze in elk hoekje en gaatje van de markt zullen stappen dat op het punt staat te stikken", zegt Quincy Krosby, hoofd marktstrateeg bij Prudential Financial. Krosby refereerde daarbij aan het punt waarop de prijs zo ver is weggezakt, dat er geen vraag meer is naar het aandeel. Hij wees er verder op dat wanneer een deel van de markt stikt, dat ook tot verstikking in een ander deel van de markt zal leiden.

Verder gaan dan in 2008

De Fed heeft inderdaad al de bereidheid getoond om verder te gaan dan tijdens de financiële crisis van 2008, en het is mogelijk dat zij meer moet doen mocht de coronacrisis verergeren.

Eric Rosengren, voorzitter van de centrale bank van Boston, suggereerde onlangs dat de Fed de soorten activa die ze kan kopen om de economie te ondersteunen misschien zou moeten verbreden.

"We zouden de centrale bank moeten toestaan om een breder scala aan effecten te kopen", zei Rosengren op 6 maart tijdens een vergadering van het Shadow Open Market Committee, een raad van economen die toezicht houden op de activiteiten van de Fed.

Net als in 2008 verlaagde de Fed vorige maand zijn belangrijkste rentetarieven tot bijna nul en ging over op een aankoopprogramma’s van bedrijfsobligaties, schatkistpapier en door hypotheken gedekte effecten om de economie te ondersteunen. De Fed heeft al aangegeven dat het zal blijven kopen zolang dat nodig is.

'Niet is uitgesloten'

Maar zal de Fed echt over kunnen gaan tot de nucleaire optie? Een aantal maanden geleden was een dergelijk scenario volstrekt onvoorstelbaar.

"Niets is uitgesloten", zegt Krosby. "De vraag is, zal het nodig zijn? Heeft de Fed genoeg gedaan om de markten te stabiliseren om de stress te verlichten, zodat de markten normaal en goed kunnen functioneren?"

Mocht de Fed overgaan tot het kopen van aandelen, dan zal dat waarschijnlijk verlopen via de markt voor indexfondsen (ETFs), die zo’n 3.6 biljoen dollar waard is. De Fed gebruikt deze markt ook voor zijn interventie in bedrijfsobligaties. ETFs geven de centrale bank de mogelijkheid geven om een index te volgen in plaats van individuele bedrijfsobligaties te moeten kiezen.

"Andere centrale banken hebben het al gedaan", zegt Vincent Reinhart, hoofdeconoom en macrostrateeg bij BNY Mellon Asset Management. “De Bank of Japan heeft de ETF-route gevolgd. Ik zou niet uitsluiten dat ze aandelen doen," aldus Reinhart.

Fed zou buiten haar rol opereren

Een groot risico voor de Fed is dat ze dan buiten haar rol treedt. Het is een toezichthouder met als mandaat het laag houden van de werkloosheid en het behouden van prijsstabiliteit.

"Er is een reden waarom de overheid niet wil dat een centrale bank aandelen bezit", zegt Lauren Goodwin, econoom bij New York Life Investments. "Maar als de liquiditeitscrsis een solvabiliteitscrisis wordt, en er zijn nog steeds geen middelen om de economie te steunen, ja, dan denk ik dat de Fed creatief wordt."

Bekijk ook: Jim Rogers verwacht ergste berenmarkt van zijn leven

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht