Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Geen holle, maar (over)volle vaten

Geen holle, maar (over)volle vaten

Sinds Saoedi-Arabië een prijzenoorlog ontketende lijkt het hek van de dam wat betreft de prijs van een vat olie. Dan weer dalen de olieprijzen en dan weer stijgen ze flink. Eind vorige week zat het de olieproducenten weer eens mee. De forse stijging van de prijs van een vat olie had een aantal oorzaken. 

Ten eerste is er  een heel praktische oorzaak. Als gevolg van de enorme olieproductie raken olietanks en bulkcarriers wereldwijd snel overvol. Er kan straks geen druppel olie meer worden opgeslagen.

Hoewel, China heeft al aangegeven op korte termijn te zorgen voor meer opslagcapaciteit om zo te kunnen profiteren van de lage olieprijs. Maar, doordat de opslagcapaciteit nu aan z’n taks zit, moet de overproductie uiteindelijk wel omlaag. Dan kan vervolgens de prijs van het daardoor iets schaarsere goedje geleidelijk aan omhoog. 

Veel grotere toename dan verwacht

Vorige week publiceerde het Amerikaanse energieagentschap EIA de wekelijkse olievoorraden. Logischerwijs werd er gerekend op een toename van de voorraden. Maar wat wil het geval?

In plaats van een stijging van 3,997 miljoen vaten kwam er bij het EIA een toename van maar liefst 13,834 miljoen vaten uit de bus. De totale voorraad bedraagt nu 469,2miljoen vaten. Het is een veel grotere toename dan verwacht die dus allemaal moet worden opgeslagen.

Wegvallen vraag

De toename van de voorraden ligt eigenlijk niet zozeer aan het feit dat Saoedi-Arabië de oliekraan wagenwijd heeft opengedraaid, maar veel meer aan het wegvallen van de vraag. Dankzij ‘social distancing’ door het heersende coronavirus werken heel veel mensen thuis. Auto’s rijden daardoor niet meer en de meeste vliegtuigen blijven aan de grond.

Zo geeft de City Mapper Mobility Index aan dat wereldsteden als Parijs, Rome, New York en Londen momenteel maar 4 tot 10 procent van de normale mobiliteitsbewegingen op een dag laten zien. Deskundigen schatten in dat er ongeveer 20 procent van de wereldwijde vraag naar olie is verdwenen.

Bij een wereldwijde olieproductie van zo’n 100 miljoen vaten per dag, moeten er dus dagelijks 20 miljoen vaten worden opgeslagen. Een productiebeperking van Rusland en Saudi-Arabië van 2,1 miljoen vaten per dag (een OPEC-afspraak die vorige week afliep maar al eerder werd geschonden door Mohammed bin Salman) zet dan niet zoveel zoden aan de dijk.

Vriendelijk gebaar

Rusland ziet in dat het opvoeren van de productie geen enkele zin heeft. Daarom maakten zij gisteren bekend daarvan af te zien. Het besluit van de Russen zou ook opgevat kunnen worden als een vriendelijk gebaar naar de Saudi’s natuurlijk.

Wellicht komt het dan toch nog tot een overleg tussen beide kemphanen. De olieprijzen krijgen vandaag ook steun vanuit China, de grootste olie-importeur ter wereld. De Chinezen maakten vanochtend bekend de staatsreserves verder aan te gaan vullen nu de olieprijs zo laag staat. 

Trump

En tenslotte liet Trump weer van zich horen. Niet alleen maakte hij ter bescherming van zijn eigen olie-industrie (vaak - niet onbelangrijk in het kader van z’n mogelijke herverkiezing - Republikeinse stemmers) bekend dat hij met diverse bestuurders van olieconcerns om tafel gaat zitten om te bespreken welke maatregelen er genomen kunnen worden.

Trump zou Trump niet zijn als hij daar zelf geen ideeën over zou hebben. Hij dacht zelf aan zijn bekende trucje: het opvoeren van de invoertarieven, dit keer op de Saoedische olie die de Verenigde Staten binnenkomt. 

Ongekend

Daar bovenop slingerde hij een tweet de wereld in waarin hij melding maakte van een mogelijk akkoord tussen Rusland en Saoedi-Arabië over hernieuwde productiebeperking. Er zou worden gesproken over een mogelijke beperking van 15 miljoen vaten per dag, een ongekende beperking.

Het zorgde ervoor dat de prijs van een vat Brent crude met 47% steeg. Nooit eerder steeg de olieprijs zo hard op één enkele dag. Uit het Kremlin kwam vrij snel een ontkenning en ook Saoedi-Arabië wilde slechts kwijt dat een productiebeperking van een dergelijke omvang alleen met instemming van de volledige OPEC zou kunnen plaatsvinden en niet in een één-tweetje met Rusland.

Olievaten overvol

Bovendien zou kroonprins Mohammed bin Salman nooit een akkoord sluiten zonder een gelijktijdige reductie in de Verenigde Staten. Een OPEC-official liet zich fijntjes ontvallen dat Trump gesproken had nog voor zijn brein was ‘aangezet’. Voorlopig lijken de olievaten dan ook nog overvol te blijven.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht