Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Goldman-analist waarschuwt voor neerwaartse risico's

Goldman-analist waarschuwt voor neerwaartse risico's

Ondanks de recente beursrally waarschuwt David Kostin, hoofdstrateeg Amerikaanse beleggingen van Goldman Sachs, voor de neerwaartse risico's.

Wie denkt dat de kust veilig is na de opleving op de beurzen, kan bedrogen uitkomen. De neerwaartse risico's zijn een stuk groter dan het opwaarts potentieel, zo zei David Kostin in een telefonisch interview op CNBC (achter een betaalmuur), waar MarketWatch over bericht.

In het ernstigste geval kan de S&P 500 aan het eind van het jaar uitkomen rond 2.000 punten, wat neerkomt op een daling van bijna 25%. Het opwaarts potentieel daarentegen bedraagt 10%. Dat zou duiden op een indexstand van 3.000 punten.

Forse bandbreedte

Een bandbreedte van 1.000 punten is natuurlijk gigantisch, maar dat weerspiegelt de grote onzekerheid die er nu in de financiële markten heerst over de impact van de coronapandemie op de economie en de markten.

Wereldwijd zijn tot nu toe ruim 1,4 miljoen mensen besmet met COVID-19 en ruim 83.000 patiënten aan het virus overleden. De wereldwijde lockdowns heeft al geleid tot enorme klappen op de arbeidsmarkt. Alleen al in de VS zijn de afgelopen weken ongeveer 10 miljoen arbeidsplaatsen verloren gegaan. Het werkloosheidspercentage is daar inmiddels opgelopen naar 10%, terwijl twee maanden eerder nog het laagste niveau ooit werd bereikt (van 3,5%).

Ondanks deze alarmerende berichten zijn de beurzen de afgelopen dagen fors gestegen, omdat beleggers hoop hebben dat de verspreiding van het virus langzaam begint af te vlakken.

Ook eind 2008 waren er tussentijdse rally's

Dit roept wel vragen op of beleggers de impact van de pandemie niet onderschatten. Kostin waarschuwt beleggers om hun enthousiasme te temperen.

Hij brengt de crisis van 2008 in herinnering, toen de beurzen maandenlang hevig schommelden voor de storm ging liggen. "In het vierde kwartaal van 2008 waren er ook diverse rally's, maar pas op 9 maart werd de bodem bereikt", aldus Kostin, die begin maart al voorspelde dat de langste bullmarkt uit de Amerikaanse geschiedenis ten einde zou komen vanwege het corona-virus.

Gisteren schreef hij in een notitie aan klanten dat hij verwacht dat de omvang van aandeleninkopen door Amerikaanse bedrijven dit jaar halveert naar circa 371 miljard dollar.

Wall Street is zojuist met winst geopend. Maar de Nasdaq en de S&P 500 noteren nog altijd respectievelijk 21,5% en 19,7% onder het recordniveau van 19 februari, terwijl de Dow Jones-index met 23,3% is gekelderd ten opzichte van het alltime-high van 12 februari.

Lees ook: El-Erian: Koop kleine beetjes en wees voorzichtig

 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht