Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze 8 bedrijven speuren naar een coronavaccin of -medicijn

Deze 8 bedrijven speuren naar een coronavaccin of -medicijn

Welk biotechnologisch bedrijf gaat een middel vinden tegen het coronavirus? Een remedie tegen het dodelijke virus, dat de wereldeconomie heeft platgelegd, is de enige manier om de strijd tegen de pandemie te winnen.

Over de hele wereld zijn tientallen farmaceutische bedrijven, waaronder het Nederlandse Pharming, naarstig op zoek naar een oplossing. US News zette acht koplopers op een rij.

Koers Pharming omhoog

Gisteren steeg de koers van Pharming explosief nadat het Leidse biotechnologiebedrijf positieve resultaten meldde van zijn geneesmiddel ruconest (eigenlijk bedoeld tegen erfelijke vormen van angio-oedeem) bij de behandeling van Covid-19.

Resultaten uit tests bij vijf patiënten gaven aanleiding voor een groter opgezet onderzoek naar de werking van het medicijn tegen het longvirus.

Drie bedrijven al begonnen met klinische tests

Naast bedrijven die werken aan een geneesmiddel zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 70 bedrijven druk bezig met de ontwikkeling van een vaccin als preventie. Hiervan zijn er al drie begonnen met klinische tests (onderzoeken op mensen).

Dat klinkt hoopvol, maar het kan nog wel 12 tot 18 maanden duren voordat een vaccin klaar is voor gebruik. Sommige experts houden er zelfs rekening mee dat het nóg langer kan duren - tot 2022 of zelfs 2023 - voordat er een vaccin beschikbaar is dat wereldwijd kan worden gebruikt, zo schrijft zakenwebsite Barron's.

Groot onderzoek essentieel

Goed onderzoek is namelijk essentieel. De maatschappelijke druk om snel een vaccin op de markt te brengen is groot, maar de toezichthouders zullen er zeker van willen zijn dat een vaccin geen gezonde mensen in gevaar brengt voor ze hun fiat geven. Normaal gesproken duurt het jaren voordat zo’n middel op de markt kan worden gebracht.

Tot er witte rook is, blijft het een gok welk bedrijf de heilige graal weet te vinden. Hier zijn de acht koplopers:

Moderna

De koers van Moderna schoot in februari omhoog nadat het bedrijf een samenwerking aankondigde met het National Institute of Allergy and Infectious Diseases in de VS om een vaccin te ontwikkelen. Half maart begon Moderna met fase één van de proeven, waarbij 45 gezonde volwassenen werden geïnjecteerd met het middel. Het wachten is op de resultaten.

De Amerikaanse regering heeft inmiddels 483 miljoen dollar aan financiering toegekend om de ontwikkeling van het vaccin te bespoedigen.

Inovio Pharmaceuticals

Al drie uur nadat onderzoekers in China in januari de genetische code van Covid-19 in kaart hadden gebracht, had Inovio een kandidaat-vaccin ontworpen. Het bedrijf is op 6 april begonnen met de eerste fase van de klinische proeven met 40 vrijwilligers.

De verwachtingen zijn hooggespannen: Inovio ontwikkelde namelijk in het verleden met succes een middel tegen het aan corona en SARS verwante MERS.

Novavax

Novavax kondigde op 8 april aan dat een enkele dosis van een van zijn vaccins tegen het virus, NVX-CoV2373, er uitstekend in slaagde om proefdieren antilichamen te laten aanmaken.

Het bedrijf begint volgende maand met klinische proeven op mensen, en hoopt in juli de eerste resultaten van het onderzoek te kunnen presenteren.

Gilead Sciences

Galapagos-partner Gilead Sciences is de concurrentie een stap voor dankzij zijn antivirale middel remdesivir, dat al in de derde fase van onderzoek zit. Hoewel remdesivir oorspronkelijk was ontworpen voor de behandeling van Ebola, is het in snel tempo uitgegroeid tot de koploper in de race om het eerste coronageneesmiddel.

In de afgelopen weken is remdesivir onderworpen aan diverse klinische proeven, en de eerste bevindingen zijn veelbelovend. In een studie die op 10 april in The New England Journal of Medicine werd gepubliceerd, waren 53 patiënten 84% vooruitgegaan.

Johnson & Johnson

Eind maart kondigde deze farmaceutische reus aan dat zijn vaccin tegen september klaar zou zijn voor testen op mensen, en dat het begin 2021 beschikbaar zou kunnen zijn voor het grote publiek.

Alhoewel Johnson & Johnson achterloopt vergeleken met kleinere concurrenten zoals Gilead, kan het bedrijf misschien zijn omvang gebruiken om de kloof te dichten. Johnson & Johnson sloot onlangs een overeenkomst ter waarde van 1 miljard dollar met de Amerikaanse overheid om de productiecapaciteit voor een eventueel nieuw vaccin op te voeren naar een miljard doses. 

Pfizer

Ook de Amerikaanse farmareus Pfizer werkt aan een eigen vaccin, dat met succes preklinische proeven heeft doorstaan en deze zomer de volgende fase zou moeten ingaan.

Verder bekijkt het bedrijf of het medicijn xeljanz effectief is tegen het coronavirus. Xeljanz wordt nu gebruikt door patiënten met reumatoïde artritis (een aandoening die ontsteking van de gewrichten veroorzaakt) en artritis psoriatica (rode, schilferige plekken op de huid met ontstoken gewrichten). Op 17 maart kondigde Pfizer een partnerschap aan met BioNTech, een Duits biotechbedrijf.

Sanofi en GlaxoSmithKline

Op 14 april kondigde Emma Walmsley, de bestuursvoorzitter van het Britse GlaxoSmithKline, aan samen met het Franse Sanofi een vaccin te ontwikkelen.

Sanofi zal een gepatenteerd antigeen leveren dat gecombineerd met een adjuvans (hulpstof) van GlaxoSmithKline hopelijk in staat zal zijn het virus te stoppen.

Het feit dat twee van 's werelds grootste farmaceutische bedrijven hun krachten bundelen zegt volgens US News veel over de ernst van de crisis. Mochten ze succesvol zijn, dan zal dit beide bedrijven alleen maar winstgevender maken.

Lees ook: 3 grote farmaciebedrijven om te kopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht