Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Dividendknip van Shell is juist goed nieuws'

'Dividendknip van Shell is juist goed nieuws'

De koers van Shell is flink onderuit gegaan na een historische dividendverlaging. Maar een bedrijf dat binnen zijn mogelijkheden leeft, kan alleen maar goed zijn voor aandeelhouders.

Dat schrijft Chris Hughes, columnist voor Bloomberg Business. Hij is positief over de onverwachte dividendverlaging van Shell, de eerste sinds de Tweede Wereldoorlog. Het driemaandelijks dividend werd met maar liefst twee derde verlaagd. 

'Realiteit in plaats van hoop'

Volgens Hughes laat het management van de Brits-Nederlandse oliereus zich namelijk leiden door de realiteit in plaats van door hoop. De forse bezuiniging laat volgens Hughes zien dat Shell erkent dat de coronavirus pandemie de vraag naar energie voor de komende tijd behoorlijk zal veranderen. 

Alhoewel beleggers massaal hun aandelen dumpten, zal het olieconcern er gebaat bij zijn de verlaging niet te snel terug te draaien. In plaats daarvan zou Shell de adempauze moeten gebruiken om de manier waarop het bedrijf zijn financiële middelen besteed aan investeringen, schuldreductie en uitbetaling aan de aandeelhouders fundamenteel te herzien.

Geliefd aandeel

Dankzij de royale dividenduitkering is Shell, net als zijn Britse concurrent BP, al jaren een geliefd aandeel onder inkomensfondsen en particuliere beleggers. 

Toen de olieprijs in 2014 instortte, zette Shell alle zeilen bij om de uitbetaling te handhaven. Beleggers verwachtten tijdens de huidige crisis hetzelfde, en waren dan ook onaangenaam verrrast toen de verlaging werd aangekondigd. Het resulaat: de koers sloot 6% lager, nadat het dit jaar al met meer dan een derde was gedaald.

Nog goed Q1

De columnist wijst erop dat Shell in de eerste drie maanden van 2020 goed heeft gepresteerd, mede omdat de gevolgen van de pandemie en een door Saoedi-Arabië geleide prijsoorlog op de oliemarkt pas aan het einde van het kwartaal plaatsvonden. 

Zo bedroeg de operationele kasstroom 7.4 miljard dollar, vergeleken met 12 miljard dollar in het vierde kwartaal. Shell beschikte over genoeg middelen om de dividenduitkering te handhaven. Toch heeft Bloomberg begrip voor de verlaging. Het genereren van cash dit jaar blijft moeilijk te voorspellen, terwijl een eventuele verkoop van bedrijfsondedelen nog lastiger zou zijn.

Betaling uit eigen middelen

Net als BP snijdt Shell in de kapitaaluitgaven en de bedrijfskosten. Maar in tegenstelling tot BP is Shell dus niet bereid het dividend te handhaven door de schuldenlast te laten stijgen. Sterker nog, Shell zegt nog steeds dat ze haar gearing onder de 25% wil houden. Dat was eind maart 29%, vergeleken met 36% bij BP. 

Na de verlaging kost de dividenduitkering Shell slechts 1,2 miljard dollar per kwartaal. Dat betekent dat Shell de uitbetaling kan blijven betalen uit eigen middelen, in plaats van afhankelijk te zijn van de verkoop van activa of leningen.

Uitgelezen kans

Stel dat de economie volgend jaar weer aantrekt? Shell zal in dit geval onder druk worden gezet om terug te keren naar zijn royale dividendbeleid. Maar volgens Hughes ligt er voor Shell nu een uitgelezen kans om zichzelf te transformeren tot een onderneming met een lagere schuldenlast, dat meer gebruik maakt van aandeleninkoop om overtollig contant geld terug te geven aan investeerders. 

Bovendien blijft er meer geld over om te investeren in de energietransitie, waardoor de oliereus zijn milieu- en emissiedoelstellingen veel eerder zou halen dan voorzien. Een dergelijk beleid zou wel eens beloond kunnen worden met een hogere aandelenkoers. 

Zie ook: Shell en 6 andere olieaandelen met goede overlevingskansen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht