Warren Buffett: 5 hoogtepunten van de jaarvergadering

Door Belegger.nl op 5 mei 2020 10:45 | Views: 12.823

Warren Buffett: 5 hoogtepunten van de jaarvergadering

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett, hield voor het eerst in zijn lange geschiedenis een virtuele jaarlijke aandeelhoudersvergadering. De bijeenkomst genereerde veel nieuws, want als ‘s wereld meest succesvolle belegger spreekt, wordt er geluisterd.

Normaal gesproken trekt het “Woodstock voor kapitalisten” jaarlijks tienduizenden bezoekers, maar wegens de coronaviruspandemie zat Buffett deze keer vrijwel alleen op een podium in een lege zaal in Omaha, Nebraska. Het "Orakel van Omaha" werd bijgestaan door Greg Abel, vice-voorzitter van de niet-verzekeringsactiviteiten van het conglomeraat en een van de favorieten voor de opvolging van de 89-jarige Amerikaan.

Tijdens een vier uur durende online presentatie, inclusief een vraag-en-antwoordsessie, gaf Buffett tekst en uitleg over zijn investeringsstrategie in tijden van corona.

CNBC zette vijf hoogepunten op een rij.

‘Niets kan Amerika tegenhouden’

"Niets kan Amerika in principe tegenhouden," zei Buffett, die werd geboren in 1930, middenin de Crisis van de jaren Dertig. "Het Amerikaanse wonder, de Amerikaanse magie heeft altijd gezegevierd en dat zal weer gebeuren... In de Tweede Wereldoorlog was ik hiervan overtuigd," voegde hij eraan toe. "En ook tijdens de Cubaanse raketcrisis, 9/11, en de financiële crisis."

Het coronavirus heeft inmiddels meer dan een miljoen Amerikanen besmet. De lockdownmaatregelen en sluitingen van bedrijven in het hele land hebben geleid tot ongekend banenverlies. In het eerste kwartaal vertoonde de Amerikaanse economie de grootste krimp sinds de financiële crisis.

Ook Buffetts Berkshire Hathaway werd hard geraakt door de crisis: het verloor in het eerste kwartaal vanwege de beurscrash maar liefst 50 miljard dollar, een record.

Berkshire is uit de luchtvaartsector gestapt

Volgens Buffett heeft de coronacrisis een aantal delen van de economie, waaronder de luchtvaartsector, fundamenteel veranderd.

Buffett onthulde dat Berkshire alle aandelen in de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United, American, Southwest en Delta Airlines heeft verkocht. Berkshires positie in de Amerikaanse luchtvaart was in december zo’n 4 miljard dollar waard.

"De wereld is veranderd voor de luchtvaartmaatschappijen,” zei Buffett. “Ik weet niet hoe, en ik hoop dat de correctie redelijk snel plaatsvindt," zei hij. "Ik weet niet of Amerikanen nu hun gewoontes hebben veranderd of zullen veranderen vanwege deze lange periode."

De luchtvaartaandelen die Buffett van de hand deed, wat overigens een ongebruikelijke stap is voor deze waarde-investeerder, staan dit jaar op een verlies van maar liefst 70%.

Waarom Buffett geen grote investeringen heeft gedaan

Hoewel Berkshire aan het eind van de maand maart op een berg contant geld zat van maar liefst 137 miljard dollar, heeft Buffett al jaren geen grote investeringen gedaan.

"We hebben niets gedaan omdat we niets aantrekkelijks hebben gezien," aldus Buffett. "We zijn bereid om iets heel groots te doen. Ik bedoel, je zou maandagmorgen naar me toe kunnen komen met iets waar 30 of 40 of 50 miljard dollar mee gemoeid is. En als ons dat bevalt, zouden we het doen."

‘Koop een indexfonds’

Buffett raadt de gemiddelde belegger aan vooral te investeren in de brede markt voor een lange periode, in plaats van zich blind te staren op allerlei adviezen van experts over individuele aandelen.

"Naar mijn mening is het voor de meeste mensen het beste om een S&P-500 indexfonds te bezitten", aldus Buffett. "Er zijn enorme hoeveelheden geld die mensen betalen voor advies dat ze echt niet nodig hebben."

"Als je op Amerika wedt en die positie decennialang in stand houdt, zul je het veel beter doen dan als je schatkistpapier koopt of mensen volgt die je vertellen waarin je moet investeren", voegde hij eraan toe.

Buffett waarschuwde beleggers ervoor om nooit geld te lenen om te investeren.
"Het moeilijk om rekening te houden met gebeurtenissen als de huidige pandemie. Daarom wil je nooit geleend geld gebruiken, althans naar mijn mening, om te beleggen," zei Buffett.

Buffett en Munger zijn in goede gezondheid

Alhoewel Berkshires tweede man, de 96-jarige vice-voorzitter Charlie Munger, niet op de bijeenkomst aanwezig was, zei Buffett dat het goed ging met zijn oude zakenpartner, en dat hij volgend jaar wel op de jaarlijkse vergadering aanwezig zal zijn.

Als antwoord op een vraag over de opvolging bij Berkshire Hathaway noemde Buffett zijn vice-voorzitter Abel en Todd Kammen en Ted Weschler als mogelijke kandidaten. Maar voorlopig wordt Berkshire nog steeds geleid door Buffett en Munger. "Charlie is in goede gezondheid. En ik ook", besloot Buffett.

Lees ook: Warren Buffett zet in op deze 3 sectoren

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group