3 aantrekkelijke dividendaandelen

Door Belegger.nl op 8 mei 2020 12:50 | Views: 19.311

3 aantrekkelijke dividendaandelen

Het ene bedrijf is beter bestand tegen de coronacrisis dan het andere. Dat geldt ook voor veel dividendaandelen. Niels Koerts van IEX stelde een lijstje samen met een aantal aantrekkelijke namen, waarvan wij er enkele uitlichten.

Volgens Koerts blijven de dividenden over het algemeen gehandhaafd, of zelfs verhoogd in het geval Kimberley Clark. 

Danone: beperkt geraakt

De koers van voedingsgigant Danone staat momenteel een kleine 20% lager dan aan het begin van het jaar. Toch vond Koerts de Q1-cijfers best goed. “De omzet steeg met 3,7% naar 6,2 miljard euro. Winstcijfers werden niet afgegeven.”

Ook geeft het Franse concern geen outlook voor 2020 af. “Het management zegt niet te kunnen inschatten hoe groot de schade precies zal zijn. Wij verwachten echter dat Danone slechts beperkt geraakt zal worden.”

“De verkopen van flesjes water in China stortte afgelopen kwartaal weliswaar in, maar dit werd volledig gecompenseerd door de stijgende verkopen van plantaardige voeding. Danone profiteert immers van hamstergedrag van consumenten.”

Door de coronacrisis is de aandeelhoudersvergadering uitgesteld, waardoor beleggers nog wat langer moeten wachten op het dividend. Koerts ziet geen enkele reden waarom het dividend geschrapt zou worden. “Maar bij Franse bedrijven moeten we altijd een slag om de arm houden.”

BASF: dividend behouden dankzij sterke balans

Het Duitse chemiebedrijf kwam met magere kwartaalcijfers, zo stelt Koerts. “De omzet steeg weliswaar met 7%, maar onderaan de streep valt het allemaal wat tegen. De kwartaalwinst daalde met 20% naar 1,36 euro per aandeel. Het zijn vooral de chemie- en industriële divisies die het zwaar hebben.”

“Dit kan onvoldoende gecompenseerd worden door de niet-cyclische divisies: voedingstabletten en gewasbescherming. BASF heeft zijn activiteiten dus wel goed gespreid, maar is absoluut niet immuun voor een crisis als deze.”

Daarentegen is de balans met een equity ratio van 47% wel sterk, schrijft hij. “Dit betekent dat 47% van de totale activa is gefinancierd met eigen vermogen. Mede daarom is er ruimte om het dividend ook nu uit te betalen. BASF wilde eerst het dividend uitstellen, maar nu is ervoor gekozen om het dividend van 3,30 euro alsnog te betalen.”

“Geld lenen om een winstuitkering te kunnen betalen, is voor een cyclisch bedrijf geen houdbaar businessmodel. Het management maakt echter van de sterke balans gebruik om het goede dividendtrackrecord vast te houden.”

Op 18 juni vindt de aandeelhoudersvergadering plaats en als de aandeelhouders het dividendvoorstel goedkeuren dan gaat het aandeel op 19 juni ex-dividend. De betaling volgt op 23 juni.

Kimberly Clark: gouden business

Over Kimberly Clark hoeven we ons geen zorgen te maken, begint hij. “Het bedrijf brengt onder andere zakdoeken en toiletpapier aan de man en dat is in deze tijd een gouden business. De omzet steeg afgelopen kwartaal met 8% daar waar de onderneming het normaal gesproken moet doen met een plusje van 1 á 2%.”

“Deze groeicijfers zijn bijzonder goed, omdat de coronacrisis plaatsvond in de tweede helft van maart. Het tweede kwartaal belooft dus een spetterend kwartaal te worden voor Kimberly Clark. Momenteel koerst het aandeel tegen 18 keer de getaxeerde winst over 2020 en dat is bepaald niet duur voor deze defensieve haven.”

Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat komend jaar iets minder zal worden, omdat dan de coronacrisis over een hoogtepunt heen is. “Op 5 juni gaat het aandeel op kwartaalbasis 1,07 dollar ex-dividend. Dit betekent dat het bedrijf zijn winstuitkering voor het 48ste jaar op rij heeft verhoogd.” 

“De jackpot gaat u met Kimberly Clark op korte termijn niet winnen, maar het aandeel past wel in iedere breed gespreide dividendportefeuille”, besluit Koerts.

Lees verder: 5 tips voor de beste dividendaandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group