Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AB InBev: Hoge korting voor geduldige beleggers

AB InBev: Hoge korting voor geduldige beleggers

AB InBev heeft het erg zwaar. De biergigant wordt midscheeps geraakt doordat horecagelegenheden in grote delen van de wereld gesloten moeten blijven en ook evenementen afgelast zijn. 

Dit wordt wel iets opgevangen door thuiszittende bierliefhebbers, maar dat is bij lange na niet genoeg, stelt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

Grote klap komt in Q2

Het eerste kwartaal verkocht AB InBev in liters 9,3% minder bier. Vooral in China ging het hard met een volumedaling van maar liefst 45%. In het tweede kwartaal wordt het nog erger, waarschuwt de analist. 

“De grote klap in de rest van de wereld zal dan pas duidelijk worden. De onderneming lichtte een tipje van de sluier om een idee te geven: in de afgelopen aprilmaand werd 32% minder bier verkocht dan in april 2019. Een extreme daling.”

Fors ondergewaardeerd

De koers van het aandeel is dan ook flink gedaald. Crum: “Het concern is fors ondergewaardeerd, maar dat weerspiegelt vooral de risico’s die met een belegging in dit met hoge schulden beladen bedrijf gepaard gaan.” 

“AB InBev zal de ellende wel overleven, maar het zal nog enkele jaren duren voordat de schuldenberg tot aanvaardbare proporties is geslonken.”

Stevig herstel

Door de onzekerheid over hoe het virus zich gaat ontwikkelen is het lastig in te schatten wanneer het bedrijf weer kan gaan herstellen. 

“Als het basisscenario intact blijft - dat wil zeggen een herstart van de economie in grote delen van de wereld vanaf de zomer - ligt een stevig herstel in 2021 en 2022 in het verschiet. Maar we kunnen ook niet uitsluiten dat de wereld enkele keren in en weer uit een lockdown moet.”

Hoge korting voor optimisten

Het aandeel wordt nu verhandeld tegen een hoge discount. “De lage koers/winstverhouding van 12 bij een dividendrendement van 3% doet geen recht aan de kwaliteiten van AB InBev als ’s werelds grootste bierbrouwer”, vindt Crum. 

“Natuurlijk is er grote onzekerheid en een topzware balans. Maar er is ook reden voor optimisme. Virussen komen op, maar doven ook weer uit. Voor beleggers die voorbij de huidige malaise kijken, en bereid zijn enkele slechte kwartalen voor lief te nemen, ligt er nu een mooie kans gezien de ruwweg gehalveerde koers van AB InBev.”

Wereld ná Covid-19

Want er is ook een wereld ná Covid-19, zo benadrukt de analist. “Op een gegeven moment zal de focus weer naar groei gaan. En dan heeft AB InBev met zijn schaalgrootte en hoge marges de betere kaarten in huis."

Beleggers moeten wel geduld hebben. "Het kan 2 tot 3 jaar duren voordat de schulden weer op acceptabeler niveau zijn en AB InBev weer op marktpositie en groei gewaardeerd wordt.”

Bekijk ook: AB InBev: Biedt lage waardering instapmoment?

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht