Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Dit jaar even geen 'Sell in May' en dat is goed'

'Dit jaar even geen 'Sell in May' en dat is goed'

Normaal gesproken wordt het in deze tijd van het jaar wat rustiger op de beurs. Als de zomer eraan komt en de temperaturen stijgen, nemen veel beleggers even een pauze, ook wel bekend als het ‘Sell in May and go away’-effect. Maar in 2020 is het anders.

Dit jaar kunnen we dat effect wel vergeten, schrijft IEXProfs op basis van de woorden van Darrell Cronk, hoofd van het Wells Fargo Investment Institute. 

'Er staat te veel op het spel'

“Ruimte voor een zomerdutje is er niet bij,” zegt Cronk. “Daarvoor staat er te veel op het spel.” 

Dat is volgens hem op zich gunstig, omdat wanneer de beursomzetten op peil blijven, ook de volatiliteit binnen de perken blijft. “Wat betreft de beursactiviteit is het goed mogelijk dat de zomer dit jaar veel lijkt op een gewone lente of herfst, omdat mensen minder op vakantie gaan,” aldus de expert.

“Het is vaak zo dat je extreme koersbewegingen ziet als de beursvolumes opdrogen. Het minste of geringste nieuws kan dan zorgen voor heftige koersuitslagen, beide richtingen op."

'Geen gezapige beurszomer'

Op een gezapige beurszomer hoeven we ook zeker niet te rekenen. Daarvoor zijn beleggers te nerveus over de gevolgen van het coronavirus, stelt Cronk. “Zij vragen zich af: Hoe zien de exitstrategieën eruit? Komt er een tweede golf van besmettingen? Wat gebeurt er met de bedrijfswinsten?”

Het wordt een spannende zomer in ieder geval. “Er zijn rasoptimisten die vertrouwen op een stijgende beurs, maar ook doemdenkers die waarschuwen voor een meltdown. Dat is alleen maar goed. Hoe meer geloofsbroeders beide bloedgroepen tellen, des te evenwichtiger en realistischer de marktbewegingen.”

Zie ook: Zijn aandelen nu te duur?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht