Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeleninkoop, ja of nee?

Aandeleninkoop, ja of nee?

Nu veel bedrijven door overheden worden bijgestaan om de coronacrisis het hoofd te bieden, komen aandeleninkoopprogramma’s steeds meer onder druk te staan.

CNBC schrijft dat bedrijven hun eigen aandelen terugkopen om de koers ervan op te vijzelen. Er zijn immers minder aandelen van het bedrijf in omloop dan voor de inkoop, en minder aanbod bij gelijke waarde van het bedrijf doet de prijzen stijgen.

Vooral Amerikaans

Hoewel aandeleninkoop vooral een Amerikaans fenomeen is, vestigt ook bijvoorbeeld de Japanse SoftBank Group momenteel inkooprecords. En onder bedrijven in Europa en China worden inkoopprogramma's steeds populairder.

Er zijn ook veel ondernemingen die hun terugkoopplannen hebben opgeschort vanwege de coronapandemie, waaronder de luchtvaartmaatschappijen Ryanair en Qantas (Australië), en bedrijven als Royal Dutch Shell, HSBC en Barclays.

'Besteed het liever aan banen of innovatie'

Volgens tegenstanders van terugkoop is de koersstijging van zo'n aandeel kunstmatig. Ook wijzen ze erop dat bedrijven hun overtollige liquide middelen beter kunnen besteden aan hogere lonen voor de werknemers, het bouwen van meer fabrieken of het creëren van meer banen en innovatie.

Na de grote belastingverlaging voor bedrijven in 2018 is het aantal aandeleninkoopprogramma’s in de VS flink toegenomen.

Dat is de Amerikaanse president Donald Trump een doorn in het oog. Hij zei in maart dat hij bedrijven die profiteren van de coronasteun beperkingen op wil leggen, onder meer door ze te verbieden om aandelen terug te kopen.

Economische groei

Aan de andere kant beweren voorstanders van share buybacks dat het door de aandeelhouders verdiende geld meestal in andere bedrijven wordt geherinvesteerd, en zo de economische groei stimuleert. Maar deze theorie is niet onomstreden.

Aandeleninkoopprogramma’s investeren niet in de economie met alle positieve neveneffecten van dien, volgens Emir Hrnjic, medewerker van de National University of Singapore Business School. "Ze helpen alleen om het vermogen van de aandeelhouders te maximaliseren, en misschien hebben ze wat effect op het marktsentiment."

Overheidsingrijpen

De Europese Bankautoriteit, bekend van de stresstests, verzocht onlangs de banken die overheidssteun hadden ontvangen om geen dividend uit te keren en te stoppen met het inkopen van aandelen.

Eiopa, de regelgevende instantie voor verzekeraars in de EU, deed een soortgelijk beroep op verzekeringsmaatschappijen. Dit zal gevolgen hebben voor grote bedrijven als Allianz en AXA, die beide aandeleninkoopprogramma's hebben lopen.

"Het opkopen van aandelen helpt de werknemers niet en het doet ook niks voor de werkloosheid," aldus Hrnjic. "Als bedrijven vragen om noodhulp, dan zullen wetgevers over de hele wereld aandelenterugkoop aan banden moeten leggen."

Lees verder: Bedrijven kopen massaal aandelen in. Wat levert dat op?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht