Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman Sachs: Beleg niet in bitcoin

Goldman Sachs: Beleg niet in bitcoin

Bitcoin kan maar beter vermeden worden, want het biedt geen bescherming tegen inflatie, terwijl de prijs wordt opgedreven door speculanten. Dat stelt de gerenommeerde Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. 

Goldman heeft zich met deze stelling de woede op de hals gehaald van liefhebbers van de virtuele munt, zo schrijft Bloomberg News.

“Wij raden bitcoin niet aan op strategische of tactische basis voor de beleggingsportefeuilles van klanten, ook al zou de volatiliteit zich kunnen lenen voor op momentum georiënteerde handelaren", staat in een rapport van de bank, waarvan de inhoud op woensdag werd besproken in een conference call met Goldman bankier Jan Hatzius en Jason Furman van Harvard University. 

Tulpenmanie

Het rapport vergeleek de stijging van bitcoin met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw in Nederland, wat een van de meest notoire voorbeelden is van een speculatieve bubbel.

Cryptomunten zijn volgens Goldman geen vermogensklasse. Ze genereren immers geen kasstroom of inkomsten en bieden geen consistente diversificatievoordelen. Er is ook geen bewijs dat ze bescherming bieden tegen inflatie.

'Geen levensvatbare investering'

Hoewel een aantal hedgefondsen digitale valuta aantrekkelijk kunnen vinden vanwege hun hoge volatiliteit, vormt die allure alleen volgens Goldman geen levensvatbare investeringsgedachte.

Cryptomunten zijn berucht om hun volatiliteit. Zo staat bitcoin nu op een winst van bijna 30% dit jaar, na grote prijsschommelingen tijdens de coronacrash, waaronder een daling van maar liefst 25% op 12 maart. Het is echter nog steeds 50% minder waard vergeleken met het hoogterecord van eind 2017. De munt sloot woensdag in New York op 9225 dollar, een stijging van 4,1%.

Investeerders wijzen vaak naar het beperkte aanbod van de munt, waarvan er maximaal 21 miljoen kunnen worden uitgegeven, als een katalysator voor een ultieme prijsstijging. 

'Geen schaars goed'

Maar volgens Goldman zijn cryptomunten geen schaars goed. Zo zijn een aantal van de grootste cryptomunten ter wereld, waaronder bitcoin cash, een spin-off van bitcoin.

De bank verwees verder naar recente illegale activiteiten die verband houden met cryptomunten, waaronder Ponzifraude, ransomware-aanvallen en het witwassen van geld.

Niet onopgemerkt

Het rapport van Goldman bleef niet onopgemerkt onder cryptofans.

"De woorden vielen rauw op het dak van de cryptogemeenschap, die grotendeels verwachtte dat ze zouden komen met een bullish call,” aldus Mati Greenspan, oprichter van Quantum Economics. "Misschien probeert de bank wel de koers naar beneden te krijgen om ze zelf goedkoper te kunnen kopen. Wie weet?"

Lees meer: Goldman: Bitcoin-bubbel overtreft tulpenmanie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht