Goldman Sachs: Beleg niet in bitcoin

Door Belegger.nl op 28 mei 2020 14:25 | Views: 5.503

Goldman Sachs: Beleg niet in bitcoin

Bitcoin kan maar beter vermeden worden, want het biedt geen bescherming tegen inflatie, terwijl de prijs wordt opgedreven door speculanten. Dat stelt de gerenommeerde Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. 

Goldman heeft zich met deze stelling de woede op de hals gehaald van liefhebbers van de virtuele munt, zo schrijft Bloomberg News.

“Wij raden bitcoin niet aan op strategische of tactische basis voor de beleggingsportefeuilles van klanten, ook al zou de volatiliteit zich kunnen lenen voor op momentum georiënteerde handelaren", staat in een rapport van de bank, waarvan de inhoud op woensdag werd besproken in een conference call met Goldman bankier Jan Hatzius en Jason Furman van Harvard University. 

Tulpenmanie

Het rapport vergeleek de stijging van bitcoin met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw in Nederland, wat een van de meest notoire voorbeelden is van een speculatieve bubbel.

Cryptomunten zijn volgens Goldman geen vermogensklasse. Ze genereren immers geen kasstroom of inkomsten en bieden geen consistente diversificatievoordelen. Er is ook geen bewijs dat ze bescherming bieden tegen inflatie.

'Geen levensvatbare investering'

Hoewel een aantal hedgefondsen digitale valuta aantrekkelijk kunnen vinden vanwege hun hoge volatiliteit, vormt die allure alleen volgens Goldman geen levensvatbare investeringsgedachte.

Cryptomunten zijn berucht om hun volatiliteit. Zo staat bitcoin nu op een winst van bijna 30% dit jaar, na grote prijsschommelingen tijdens de coronacrash, waaronder een daling van maar liefst 25% op 12 maart. Het is echter nog steeds 50% minder waard vergeleken met het hoogterecord van eind 2017. De munt sloot woensdag in New York op 9225 dollar, een stijging van 4,1%.

Investeerders wijzen vaak naar het beperkte aanbod van de munt, waarvan er maximaal 21 miljoen kunnen worden uitgegeven, als een katalysator voor een ultieme prijsstijging. 

'Geen schaars goed'

Maar volgens Goldman zijn cryptomunten geen schaars goed. Zo zijn een aantal van de grootste cryptomunten ter wereld, waaronder bitcoin cash, een spin-off van bitcoin.

De bank verwees verder naar recente illegale activiteiten die verband houden met cryptomunten, waaronder Ponzifraude, ransomware-aanvallen en het witwassen van geld.

Niet onopgemerkt

Het rapport van Goldman bleef niet onopgemerkt onder cryptofans.

"De woorden vielen rauw op het dak van de cryptogemeenschap, die grotendeels verwachtte dat ze zouden komen met een bullish call,” aldus Mati Greenspan, oprichter van Quantum Economics. "Misschien probeert de bank wel de koers naar beneden te krijgen om ze zelf goedkoper te kunnen kopen. Wie weet?"

Lees meer: Goldman: Bitcoin-bubbel overtreft tulpenmanie

Reacties

3 Posts
k2es
0
Klopt helemaal. Bitcoins kopen is bovendien in feite criminelen steunen, die kunnen dan hun illegaal verkregen bitcoins kwijt. En waardevast zijn ze helemaal niet, enorme koersschommelingen en vaak verdwijnen ze spoorloos.
efreddy
0
Ik neem adviezen van Goldman Sachs altijd heel erg serieus,luisteren en het omgekeerde doen van wat ze vertellen is over het algemeen zeer rendabel.
yxyBert
0
quote:

k2es schreef op 29 mei 2020 17:00:


Klopt helemaal. Bitcoins kopen is bovendien in feite criminelen steunen, die kunnen dan hun illegaal verkregen bitcoins kwijt. En waardevast zijn ze helemaal niet, enorme koersschommelingen en vaak verdwijnen ze spoorloos.


Doen alsof Bitcoin vooral als illegaal betaalmiddel wordt gebruikt is natuurlijk compleet de waarheid negeren. Het feit dat cash constant voor illegale middelen wordt gebruikt is plots ook niet relevant?
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group