Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
‘S&P 500 naar nieuw record in augustus’

‘S&P 500 naar nieuw record in augustus’

De grootste klappen voor de economie als gevolg van de coronapandemie liggen achter ons, en daarom zal de S&P 500-index rond augustus een nieuw record kunnen bereiken.

Dat stelt Barry Bannister, hoofdanalist institutionele aandelen bij investeringsbank Stifel. Bannister voorspelde vlak voor het dieptepunt van de coronacrash op 23 maart dat de aandelenmarkten zich fors zouden herstellen. En hij kreeg gelijk met zijn bottom call: de leidende Amerikaanse beursindices stegen in april als nooit tevoren.

Hoewel Bannister erkende in eerste instantie volledig overvallen te zijn door de pandemie, voorspelde hij op 19 maart dat de S&P 500 eind april weer rond de 2.750 punten zou staan. De index was daar al op 18 april, waarna Bannister zijn koersdoel opschroefde naar 2.950 punten.

'Bodem bereikt'

Volgens CNBC heeft Bannister zijn doel voor de S&P 500 verhoogd tot 3.250 punten voor eind augustus. Dat zou een stijging zijn van 7% ten opzichte van het slot van woensdag.

Bannister deed deze voorspelling onder meer op basis van economische data over de Amerikaanse consument, de dienstensector en de industrie, die suggereren dat de bodem is bereikt en dat er lichte verbetering plaatsvindt.

De S&P 500 daalde tijdens de coronacrash met zo’n 34% ten opzichte van het hoogtepunt op 19 februari. De beursgraadmeter staat momenteel nog maar 10,3% onder het record.

In een notitie aan zijn klanten op woensdag schreef Bannister dat de ongekende monetaire stimulans van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, en de fiscale stimuleringsmaatregelen van de overheid een cruciale rol hebben gespeeld op de beurzen.

Cyclische aandelen

De beursexpert wees er verder op dat cyclische aandelen het beste hebben gepresteerd sinds het dieptepunt op 23 maart. Maar gemeten vanaf 19 februari, toen de S&P 500 een nieuw hoogterecord brak, zijn de cyclische sectoren juist het zwakst.

Bannister raadt beleggers dan ook aan vooral in cyclische aandelen te investeren, zoals de financiële sector, de energiesector, de industrie en materialen.

In een recessie worden aandelen vaak verhoudingsgewijs duurder terwijl de bedrijfswinsten afnemen. En door de dalende opbrengsten van staatsobligaties waren de koers/winstverhoudingen toch al aan het stijgen, aldus Bannister.

De recente beursrally zou een positief teken kunnen zijn voor de richting van het Bruto Binnenlands Product in de VS in het derde kwartaal. Dat zou kunnen leiden tot een hogere winst per aandeel in 2021.

Bannister staat niet alleen in zijn optimisme. Lees ook: 'Nieuwe beursrecords dit jaar reëel'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht