Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Beursrecord niet mogelijk zonder dubbele dip'

'Beursrecord niet mogelijk zonder dubbele dip'

De recente stijgingen op de wereldwijde beurzen stroken volgens veel marktexperts niet met de economische realiteit. 

Zo verwacht bijna de helft (46%) van de Chief Financial Officers - financieel directeuren - van grote ondernemingen een fikse daling in de Amerikaanse consumentenbestedingen, die ertoe zal leiden dat de Dow Jones net als tijdens de coronacrash in maart tot onder de 19.000 punten zal zakken.

Dubbele dip

Daarna kan de beursindex van 30 bedrijven dan stijgen naar een nieuw record. Twee derde van de ondervraagde CFO's denkt dat een nieuw beursrecord niet mogelijk is zonder 'dubbele dip'.

Dat blijkt uit de meest recente Global CFO Council survey van CNBC over het tweede kwartaal. De 41 bedrijven die meewerkten aan het onderzoek hebben een gezamenlijke marktwaarde van meer dan 5 biljoen dollar.

Zie ook: Rijke beleggers wachten op volgende dip

Regionale verschillen

CFO's in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) zijn het meest pessimistisch. Van deze groep denkt slechts 10% dat de Dow een nieuw record zal bereiken zonder eerst nog een keer te crashen, en 70% verwacht een grote daling op de Amerikaanse aandelenmarkten.

20% van de CFO's in de EMEA- en Noord-Amerikaanse regio's heeft geen idee welke richting Amerikaanse aandelen op zullen gaan. Van alle CFO's uit Azië zei 37% geen voorspelling te kunnen doen over de richting van de Dow Jones.

Bron: CNBC Global CFO Council Survey

Ook Amerikanen pessimistisch

Twee derde van de in de VS gevestigde CFO's zijn voorstander van meer stimuleringsmaatregelingen voor de Amerikaanse economie, zo bleek uit het onderzoek. Maar 85% van hen is fel gekant tegen negatieve rentetarieven opgelegd door de centrale bank.

Nu de CFO’s een beter beeld hebben van de impact van de crisis op hun bedrijven, zijn zij veel pessimistischer geworden over de economische vooruitzichten. Niet eerder in het zesjarige bestaan van de CNBC-enquête omschreven topmanagers de omstandigheden in de VS in zulke slechte bewoordingen.

Grote daling in consumentenvraag

Iets minder dan de helft van de Noord-Amerikaanse CFO's (46%) verwacht dat het drie tot zes maanden zal duren voordat de toeleveringsketens weer normaal zijn. Meer dan de helft (53%) verwacht een grote daling van de consumentenvraag.

Hoewel deze groep hooggeplaatste leidinggevenden bepaald geen rooskleurige toekomst ziet voor de economie, denkt ruim twee derde nog steeds dat president Donald Trump zal worden herkozen in november. 

Lees ook: ‘S&P 500 naar nieuw record in augustus’

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht