'Kijk uit met goedkope, speculatieve aandelen'

Door Belegger.nl op 5 juni 2020 11:25 | Views: 10.295

'Kijk uit met goedkope, speculatieve aandelen'

Voormalig hedgefundmanager en tv-persoonlijkheid Jim Cramer waarschuwt jonge beleggers om uit te kijken voor de valkuilen van speculatieve aandelen, vooral de heel goedkope. Dat zegt hij in gesprek met CNBC.

“Het is niet bemoedigend om te zien dat er veel gehandeld wordt met aandelen van 1 tot 3 dollar”, zegt hij in het interview.

'Dat is geen beleggen'

“Het is niet aan mij om daarover te oordelen, want het is gewoon legaal en als je er geld mee kunt verdienen moet je het zeker doen. Maar beleggen is het niet.”

Veel online brokers zien een toename in activiteit bij jongere klanten sinds de coronacrisis. De uitverkoop in aandelen, gecombineerd met meer tijd thuis, heeft gezorgd voor een hernieuwde interesse in de beurs.

Gratis handelen

Door de mogelijkheid van gratis handelen is het beurslandschap er totaal anders uit komen te zien dan toen hij zijn carrière startte, zegt Cramer.

“Toen ik net begon, kostte het een fortuin om te kunnen beleggen en handelen deed je niet, want zo verdiende je geen geld. Nu kost handelen niets meer.” Als tv-persoonlijkheid koopt of verkoopt hij nu geen aandelen meer.

Hoe jonger, hoe speculatiever

Aan de andere kant kunnen jonge beleggers wel meer risico aan, zo zei hij in april van dit jaar. “Ik zeg altijd: heb in ieder geval één speculatief aandeel in bezit, en hoe jonger je bent, hoe speculatiever je kunt zijn.”

Zijn uitspraak had betrekking op het aandeel Inovio Pharmaceuticals. Dat was in maart één van de meest gezochte en aangekochte aandelen bij RobinHood, een tradingapp die erg populair is bij millennials. Momenteel wordt het aandeel verhandeld rond de 12 dollar, in vergelijking met de 3,20 dollar aan het begin van het jaar.

Penny stocks

Maar ook toen waarschuwde Cramer. “Penny stocks zijn penny stocks met een reden. Die worden meestal verhandeld onder de 5 dollar per aandeel.”

Lees ook: Speculanten verdienden 50 miljard dollar aan coronacrash

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group