Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze landen hebben de beste kaarten in het post-coronatijdperk

Deze landen hebben de beste kaarten in het post-coronatijdperk

De intelligente lockdown in Nederland zal onze economie ten goede komen bij het herstel van de coronpandemie. Dat stellen althans econonomen van ABN Amro in een recente studie.

Terwijl in Groot Brittannië tijdens het hoogtepunt van de coronavirusuitbraak alle winkels dicht waren afgezien van supermarkten en drogisterijen, was het in Nederland heel normaal om naar de bouwmarkt te gaan, of bij het tuincentrum wat planten te kopen. Ook kon er gewoon een spijkerbroek worden gekocht in een kledingzaak.

Italië en Frankrijk kenden een strenge lockdown, terwijl Duitsland en de VS net als Nederland wat soepeler waren.

De twee lockdownmodellen kunnen globaal als volgt worden omschreven.

Harde lockdown

Bijna alle buitenactiviteiten zijn beperkt, terwijl alle niet-essentiële bedrijven (met inbegrip van maakindustrie en bouw) zijn gesloten. Het economisch verkeer daalt volgens ABN Amro in dit geval met circa 70%.

Zachte lockdown

Hoge risico-activiteiten qua menselijk contact zijn verboden, maar sectoren waar de risico’s geringer zijn (maakindustrie, bouw en (in Nederland) zelfs winkels) mogen open blijven. Het economisch verkeer daalt in dit geval volgens ABN Amro met circa 40%.

Volgens ABN Amro geven de cijfers over het bruto binnenlands product (bbp) over het eerste kwartaal een goede indicatie van de gevolgen van de virusuitbraak en de lockdownmaatregelen. 

Opmerkelijke verschillen

Zo zijn er opmerkelijke verschillen in productie in het eerste kwartaal, wat voor een deel verklaard kan worden door het tijdstip waarop economieën in lockdown gingen.

Hierdoor zal het Britse en Amerikaanse bbp in het tweede kwartaal een veel hardere klap krijgen dan in veel landen op het Europese continent, die immers eerder overgingen op een lockdown. Verder zijn er grote verschillen in digitalisering en afhankelijkheid van toerisme per land. Door de pandemie is het toerisme abrupt tot stilstand gekomen.

Hoewel de impact varieert van land tot land, schatten we dat iedere week dat de lockdown duurt, het bbp in de eurozone in 2020 gemiddeld 0,75 procentpunt lager uitkomt.

Krimp in VS, Duitsland en Nederland het geringst

ABN Amro komt tot de conclusie dat de krimp in de VS, Duitsland en Nederland het geringst zal zijn, en het sterkst in het VK, Italië en Frankrijk.

Economieën die dit jaar de zwaarste klappen moeten incasseren, zullen volgend jaar sterker opveren, maar de blijvende schade als gevolg van toegenomen faillissementen en werkloosheid zal hier waarschijnlijk groter zijn.

Reproductiegetal is bepalend

Volgens ABN Amro is het reproductiegetal, de zogeheten R, bepalend voor de ontwikkeling van de economie.

Alle grotere ontwikkelde economieën zijn erin geslaagd om het reproductiegetal tot onder 1 terug te dringen, wat inhoudt dat iedere met Covid-19 besmette persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Dat bekekent dat het zorgstelsel niet opnieuw overbelast raakt.

Grootschalig testen en en traceren

Het R-getal zal dan ook bepalen in hoeverre economieën verder kunnen worden heropend, en daarom is naleving van de afstandsregels en de implementatie van grootschalig testen en traceren van cruciaal belang.

Lees ook de column van Martine Hafkamp: De consument moet het doen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht