Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Gouden tijd voor edelmetalen'

'Gouden tijd voor edelmetalen'

De Coronacrisis heeft een gouden periode ingeluid voor edelmetalen en goudmijnaandelen. Dat stelt Eric Fry van Fry’s Investment Report in een artikel op de website van Investorplace.

De SPDR Gold Trust bijvoorbeeld, een ETF, staat over 2020 op een winst van 13,7%, en een winst van 28,3% over het afgelopen jaar. Het VanEck Vectors Gold Miners indexfonds is gestegen met ongeveer 14% sinds 1 januari en met 44% in de afgelopen twaalf maanden.

Nog niet te laat

Hoewel sommige beleggers van mening zijn dat het te laat is om nu in goud te stappen, staat het volgens Fry juist aan het begin van een nieuwe expansiefase. Edelmetalen zaten al vóór 2020 in een opwaartse spiraal, en de coronavirus pandemie heeft die dynamiek flink versneld.

De goudprijs steeg tijdens de financiële crisis van 2008 naar de toenmalige recordhoogte van 1000 dollar per troy ounce. Veel beleggers grepen dat record aan als een ideale gelegenheid om te verkopen (of in ieder geval niet te kopen).

'Voelt als 2008'

Achteraf gezien was dit een goed prijspunt geweest om in de markt te stappen, omdat de goudprijs in 2011 tot bijna 1900 dollar was gestegen.

De huidige goudmarkt voelt een beetje als de markt van 2008, stelt Fry. Zo bereikte de goudprijs onlangs een zevenjarig hoogtepunt van 1747 dollar. Volgens hem zou de prijs de komende jaren kunnen verdubbelen.

Een goudmijn

De rally in de goudprijs heeft ook de koersen van goudmijnbedrijven opgestuwd. In bijna elke sector zullen de winsten de komende kwartalen immers krimpen. Een sector die deze neerwaartse trend niet zal volgen is de goudmijnsector, die naar verwachting sterke groei zal laten zien.

Zo boekte Newmont, ‘s wereld grootste goudmijnbedrijf, een omzetgroei van 43% in de maand mei, terwijl de nettowinst bijna verdubbelde.

Gelijkblijvende kosten

Goudmijnbedrijven zien de marges groeien naarmate de prijs van goud stijgt. Verder profiteren veel mijnbedrijven momenteel van de lagere olieprijs. Zo was diesel voor grote vrachtwagens in bijna 20 jaar niet zo goedkoop.

Er is ook geen loonkosteninflatie. Na bijna een decennium van lage goud- en zilverprijzen is er geen tekort aan bekwame geologen die bereid zijn te werken voor een redelijk loon.

Inflatie

Goudmijnbedrijven zijn ideaal gepositioneerd om te profiteren van een piek in de goudprijs. Fry noemt daarvoor drie redenen:

  • Weinig bedrijven hebben hun productie zwaar afgedekt, waardoor er meer koerspotentieel ontstaat naarmate de prijzen stijgen
  • De kosteninflatie is minimaal
  • De agressieve monetaire maatregelen om de crisis te bestrijden betekenen waarschijnlijk duurzame vraag naar veilige investeringen en inflatiebescherming

Naarmate we voorbij het virus geraken en de economische gevolgen op lange termijn beginnen te overwegen, zullen zorgen over inflatie toenemen. De stimulans van de centrale banken is ongekend en zal de prijzen van activa doen stijgen.

En dat zal de koersen van goudmijnbedrijven de komende maanden en jaren alleen maar ten goede komen, besluit Fry.

Lees verder: 10 spannende goud- en zilveraandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht