Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Overmoedige nieuwe beleggers afgestraft'

'Overmoedige nieuwe beleggers afgestraft'

Daghandelaren en jonge beleggers die massaal investeerden in riskante aandelen na de coronacrash van maart zijn afgelopen week weer met beide benen op de grond gezet.

De DowJones, S&P 500 en de Nasdaq leden donderdag hun grootste verliezen sinds half maart, nadat bekend werd dat besmettingen met het coronavirus een stijgende lijn vertoonden in onder meer Arizona, South Carolina en Texas.

Als de schoenpoetser zegt dat je moet kopen...

Columnist Howard Gold refereerde in een column voor Marketwatch aan een anecdote over Joseph P. Kennedy, het hoofd van de Kennedyclan. Kennedy, een vooraanstaand beurshandelaar, kreeg tot zijn grote verbazing tijdens een schoenpoetsbeurt in 1929 niet ver van zijn kantoor beleggingstips van zijn schoenpoetser.

Kennedy keerde onmiddellijk terug naar zijn kantoor en zette zijn kapitaal in op een daling van de koersen. Hij verdiende daar tijdens de grote beurscrash later dat jaar een fortuin mee.

De moraal van dit verhaal? Als zelfs een schoenpoetser beleggingstips geeft en bullish is, is het hoog tijd om uit de markt te stappen.

De beurs trekt

Deze week hebben we daar genoeg tekenen van gezien. Nadat de Nasdaq kortstondig boven de 10.000 punten reikte, en de Dow Jones en S&P 500 in de buurt kwamen van hun hoogterecords van februari, stapten daghandelaren en beursnieuwelingen in de markt.

Deze door testosteron gedreven overmoed - en onderzoek toont aan dat mannen roekelozer zijn dan vrouwen - is het meest uitgesproken zichtbaar op Robinhood, een commissievrije aandelenhandel-app die erg populair is onder Millennials. Het Californische bedrijf heeft meer dan 10 miljoen klanten, met een gemiddelde leeftijd van 31. Drie miljoen daarvan meldden zich aan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Lees meer: 'Kijk uit met goedkope, speculatieve aandelen'

Vandaar de koersstijgingen

Beleggers zoals deze hebben volgens Gold een buitenproportionele invloed op de aandelenhandel. Zo ontdekte een analist van Deutsche Bank na analyse van de transactiegegevens van Robinhood dat kleine beleggers achter een groot deel van de recente aankopen op de beurs zaten. Deze groep beleggers bleek zich weinig aan te trekken van het rampzalige nieuws over de coronapandemie, en de impact ervan op de economie.

Zo zitten 40 miljoen Amerikanen momenteel zonder werk, en zal naar verwachting zo’n 40% van alle bedrijven wellicht nooit meer hun deuren openen. Terwijl het aantal virusbesmettingen in minstens een dozijn Amerikaanse staten aan het oplopen was, zong deze groep volgens Gold massaal het in de jaren dertig zo populaire deuntje 'Happy Days Are Here Again'.

Informatieachterstand

Deze 'mini-Masters of the Universe' kochten niet alleen Apple- of Tesla-aandelen; ze gingen ook massaal voor effecten in failliete bedrijven zoals autoverhuurder Hertz, en andere ondernemingen die aan de rand van de afgrond staan, zoals American Airlines. Hertz en American Airlines zijn in de afgelopen weken flink gestegen nadat hun koersen in maart waren ingestort.

"Ongetwijfeld," aldus een sarcastische Gold, "hebben deze zeer scherpzinnige mensen net als professionele beleggers goed onderzoek gedaan naar de balansen, leningconvenanten en kapitaalstructuren van de ondernemingen voordat ze erin belegden."

Beter dan Buffett

Een toonaangevende daghandelaar die bijzonder met zichzelf is ingenomen is Dave Portnoy, de succesvolle oprichter van Barstool Sports. Hij denkt dat zijn dapperheid in de afgelopen zes weken hem een betere belegger maakt dan Warren Buffett.

"Ik ben het nieuwe ras. Ik ben de nieuwe generatie," kraaide Portnoy. "Er is niemand die kan beweren dat Warren Buffett beter is op de beurs dan ik nu ben. Ik ben beter dan hij. Dat is een feit."

Buffett verloor minstens 7 miljard dollar toen hij al zijn luchtvaartaandelen tijdens de coronacrash van maart van de hand deed. Maar volgens Gold klinkt Portnoy alsof hij auditie doet voor een nieuwe serie van The Apprentice.

'Het loopt nooit goed af'

Het is niet de eerste keer dat Gold, die werd geboren vlak na de Tweede Wereldoorlog, een neergang meemaakt, en hij heeft een waarschuwing in petto voor overmoedige beleggers.

"Ik heb deze film vaak gezien en hij loopt nooit goed af," besloot hij.

Lees ook: Momentumbeleggen op zijn retour?