Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Binnenkort afrekening op beurzen'

'Binnenkort afrekening op beurzen'

De financiële markten zijn zo waanzinnig losgekoppeld van de realiteit dat er binnenkort wellicht een afrekening komt. Dat stelt althans Kevin Smith, hoofd beleggingen van Crescat Capital.

Volgens Smith, die het beleggersvak leerde van een stapel oude aandeelhoudersbrieven geschreven door superbelegger Warren Buffett die hij van zijn vader had gekregen, zullen beleggers die inzetten op de instorting van de 'absurd overgewaardeerde aandelenmarkt' binnenkort flink geld verdienen.

Dag des Oordeels

Speculatie, vooral onder daghandelaren van de millennial-generatie, is ongebreideld, zegt Smith tegen MarketWatch. "De gekte is gebaseerd op de breed gedeelde verwachting dat de Fed geld blijft bijdrukken. De katalysatoren voor de Dag des Oordeels zijn talrijk, want de grote cyclische economische neergang is nog maar net begonnen."

Zie ook: Beurslegende Grantham: Rally is gekkenwerk

Volgens Smith kunnen beleggers nu het beste een flinke som geld inzetten op grote dalingen in de aandelenmarkten.

Koersen vs. winsten

Hij verwees naar een grafiek van neergaande winstmarges van bedrijven genoteerd in de S&P 500:


'Koersen losgekoppeld van fundamenten'

Deze grafiek laat volgens hem zien hoezeer de aandelenkoersen zijn losgekoppeld van hun fundamenten. Volgens hem hebben beleggers die kochten op de dip niet opgelet, en zijn ze gewoon te gretig geweest toen ze ervan uitgingen dat de markt de bodem had bereikt.

Op de website van Crescat somt Smith diverse redenen op waarom aandelen te duur zijn. Deze lopen uiteen van het risico van een tweede besmettingsgolf van het coronavirus tot de hoge werkloosheid in de VS, negatieve olieprijzen, hoge overheidsschulden en een verslechtering in de handelsrelaties tussen de VS en China.

Lees ook: Waarom stijgen de koersen terwijl de economie krimpt?

'Coronarecessie nog maar net begonnen'

Volgens de beleggingsexpert is er nooit een betere reden is geweest om overgewaardeerde aandelen om te wisselen voor ondergewaardeerde edelmetalen, zoals goud en zilver. Hij noemt dit de 'macrotransactie van de eeuw'. 

"Markten gedreven door euforie eindigen nooit goed," zei Smith deze week in een brief aan zijn klanten. "De Amerikaanse aandelenmarkt bevindt zich momenteel in dromenland, want de grote coronarecessie is nog maar net begonnen."

Lees verder: Gouden tijd voor edelmetalen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht