Tech: een zeepbel?

Door Belegger.nl op 25 juni 2020 14:30 | Views: 4.641

Tech: een zeepbel?

De beurzen liggen op koers om een van de beste kwartalen ooit af te sluiten. Maar is er sprake van een zeepbel in technologieaandelen?

De S&P 500 is in het tweede kwartaal met 21,2% gestegen, de grootste kwartaalwinst sinds de eerste drie maanden van 1975. Volgens Bespoke Investment Group is het voor het eerst sinds 1932 dat de markt een daling van 20% in het ene kwartaal goedmaakt met een winst van 20% in het daaropvolgende kwartaal.

De Nasdaq-index, met veel techaandelen, is tijdens dezelfde periode met maar liefst 31,6% gestegen. Dat zou het beste kwartaal zijn sinds de laatste drie maanden van 1999. Apple, Microsoft, Amazon en Facebook bereikten allemaal nieuwe hoogterecords op dinsdag, terwijl Googles Alphabet ook flink steeg.

Toch waarschuwt Barron’s ervoor dat de techrally niet eeuwig gaat duren.

De gigantische techsector

De technologiesector maakt nu 27% uit van de S&P 500, het hoogste percentage sinds de internetzeepbel eind jaren negentig. Financiële aandelen daarentegen beslaan nog maar 10% van de index, het laagste percentage sinds februari 2009.

Als het gewicht van de financiële sector wordt afgetrokken van de techsector blijft er 17% over. Dat is volgens Sundial Capital Research het hoogste percentage sinds de internetbubbel.

"Misschien heeft de pandemie de manier waarop consumenten en investeerders de wereld bekijken fundamenteel veranderd," zei Jason Goepfert van Sundial Capital Research. "Maar we beleggen niet op basis van 'misschien'. We geven er de voorkeur aan om de geschiedenis als leidraad te nemen, en te zoeken naar momenten waarop meerdere factoren een bepaalde richting aanwijzen." Volgens Goepfert wijzen meerdere factoren er momenteel op dat de techrally binnenkort uitgeblust zal raken.

Party like it's 1999

Zelfs de grootste optimisten op Wall Street beginnen zich zorgen te maken.
Volgens Ed Yardeni van Yardeni Research is de markt aan het feesten like it's 1999. Hoewel hij het risico van stijgende aantallen covid-19-gevallen erkent, zal de aandelenmarkt volgens hem nog verder kunnen stijgen als er bijvoorbeeld een vaccin voor het coronavirus wordt ontwikkeld of een behandeling voor de ziekte wordt ontdekt.

Als dat gebeurt, kan de economie nog meer aantrekken, en zouden de monetaire en fiscale steunmaatregelen de beurzen verder stimuleren.

Dotcombubbel

De huidige rally in de aandelenmarkten kan niet tippen aan die van het eind van de jaren negentig. De S&P 500 bereikte op 31 augustus 1998, op het hoogtepunt van de Ruslandcrisis, de bodem. De index steeg daarna met 59,6%, terwijl de technische sector maar liefst 235% koerswinst boekte.

Dat is pas een zeepbel.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group