Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De rust bewaren in volatiele tijden

De rust bewaren in volatiele tijden

Lenin zei ooit: 'Er zijn tientallen jaren waarin niets gebeurt, en er zijn weken waarin tientallen jaren gebeuren.' Het zijn onzekere tijden, zoveel is inmiddels duidelijk. Hoe houden we het hoofd koel?

We zitten midden in de eerste pandemie van deze ernst in meer dan een eeuw. Er zijn dagelijks protesten in elke Amerikaanse staat. Na sterk herstel van de coronacrash in maart, is de beurs deze week gedaald vanwege de snelle verspreiding van coronabesmettingen in het zuiden en westen van de VS.

2020 zou wel eens kunnen eindigen als een van die lange 'weken' waar Lenin het over had. Maar volgens Brian Stoffel van The Motley Fool is er voor beleggers een manier om het hoofd koel te houden.

Laten we eerst het een en ander in perspectief zetten.

Volatiele tijden

Tussen 2012 en 2019 zijn er slechts acht dagen geweest waarop de S&P 500 index een dagverlies leed van meer dan 3%. En toen kwam 2020.

Tot nu toe is de S&P dit jaar op 14 verschillende momenten met 3% of meer gedaald. Op twee dagen na is dat allemaal gebeurd in de periode van zes weken tot begin april.

Bron: Dow Jones Market Data, Investing.com.

Er is echter een lichtpuntje. We hebben ook meer dagen dan gewoonlijk gehad waarop de markt met 3% of meer is gestegen. Dat is dit jaar tot nu toe elf keer gebeurd. Feitelijk zijn de beste dagen in de markt meestal rondom de slechtste dagen.

De duur van de dip

Maar dit is niet het hele verhaal. Op dit moment strijden twee visies om voorrang. Aan de ene kant voorzien optimisten V-vormig herstel, terug naar waar het was. De beurs heeft dat al grotendeels gedaan, maar het zal langer duren voordat we weten of het ook geldt voor de economie.

Pessimisten daarentegen gaan juist uit van U-vormig herstel, waarin het maanden of jaren zal duren voordat bedrijven en consumenten er weer bovenop zullen zijn. De nieuwe golf besmettingen in de VS past ook in dit verhaal, en hield deze week de markten in zijn greep.

Beleg voor de lange termijn

Welk scenario is het juiste? Antwoord: op korte termijn weet niemand het, en dat is eigenlijk ook niet zo’n probleem. Volatiliteit is volgens The Motley Fool 'de toegangsprijs voor royale beursrendementen'. The Motley Fool is een langetermijninvesteerder. En met lange termijn bedoelen we decennia.

Als we iets kunnen leren van de geschiedenis, is het dat investeren voor de lange termijn de zekerste manier is om rijkdom op te bouwen. Als u voor de lange termijn inzet tegen de aandelenmarkt in, dan wedt u in principe tegen de menselijke natuur. Neem die weddenschap niet aan.

Lees ook: El-Erian: Koop kleine beetjes en wees voorzichtig

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht