Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Waarom El-Erian zijn geld nog even aan de zijlijn houdt

Waarom El-Erian zijn geld nog even aan de zijlijn houdt

Mohamed El-Erian, voormalig topman van beleggingsreus Pimco, stapt voorlopig niet in de markt vanwege de grote onzekerheid omtrent de coronapandemie.

Dat vertelde hij CNBC. “Ik heb geld aan de zijlijn, en ik heb de rally van de laatste drie weken gemist", zei El-Erian, die de belangrijkste economische adviseur is bij financieel dienstverlener Allianz. “Ik zet het niet aan het werk nu.”

El-Erian, die begin maart correct voorspelde dat de corona-uitbraak zou leiden tot dalende beurzen, is de hele coronacrisis al voorzichtig. Op 8 juni zei hij bijvoorbeeld dat hij niet zou inzetten op voortzetting van de recente rally op de beurzen.

Check ook: El-Erian: Koop kleine beetjes en wees voorzichtig

De aandelenmarkten daalden tussen eind februari en 23 maart fors vanwege de snelle verspreiding van het covid-19-virus over de hele wereld. Maar de markt bereikte een bodem op 23 maart, en is sindsdien aanzienlijk gestegen vanwege uitgebreide fiscale en monetaire reddingsoperaties en de hoop op een sterk economisch herstel. Zo staat de S&P bijna 40% hoger dan het laagste punt op op 23 maart.

Kwaliteitsobligaties en bedrijven met een sterke balans

De expert zei dat hij als hij weer vertrouwen heeft in de beurs, hij naar alle waarschijnlijkheid zal kijken naar beleggingen met enige bescherming.

Dat kan op twee manieren, stelt hij. De Amerikaanse centrale bank biedt mogelijkheden in kwaliteitsobligaties met een hoog rendement en wie liever op de markt vertrouwt raadt El-Erian aan om te gaan voor bedrijven met een zeer sterke balans en positieve kasstroom. "Dat zijn er nogal wat... en ik vermoed dat ze het goed zullen blijven doen, zij het op een zeer volatiele manier", zei El-Erian.

Anker gezocht

El-Erian gelooft dat de volatiliteit zal aanhouden totdat de markten zich weer ergens op kunnen baseren. Aanvankelijk was dat de beleidsreactie van de Federal Reserve en het Amerikaanse Congres, en daarna de economische heropening. Daarna hielpen kleine beleggers de koersen van een aantal zwaar gehavende bedrijven omhoog.

Maar kleine beleggers hebben niet meer zoveel invloed, waarschuwt El-Erian. "Dus de grote vraag is, wat is het volgende anker voor de markten? En het is me niet duidelijk waar die gezocht moet worden."

Lees ook: Hoe miljonairs beleggen tijdens een berenmarkt

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht