Hedgefondsen storten zich massaal op goud

Door Belegger.nl op 30 juni 2020 09:10 | Views: 12.627

Hedgefondsen storten zich massaal op goud

Nu de onzekerheid omtrent de coronapandemie de beurzen opnieuw in zijn greep heeft, storten hedgefonden zich massaal op goud. Dat schrijft Financial News.

Oliver Fochler, topman van hedgefondsadviseur Stone Mountain Capital, houdt sinds het begin van vorig jaar 50% meer goud aan. Hij doet dat in de overtuiging dat een uitbreiding in de kwantitatieve versoepeling door centrale banken de waarde van veel valuta zou verminderen en de inflatie zou aanwakkeren.

'Nog meer winst te behalen'

Het was een winnende strategie, en hij zegt dat er nog meer winst te behalen valt.

“Nu de waarde van de belangrijkste valuta door toedoen van de overheid en de centrale bank verwatert, is de beste manier om waarde op te slaan, het kopen van goud. Als het hele economische systeem zou falen, zou goud nog steeds ruilwaarde hebben", zegt Fochler. Volgens hem zal goud in de nabije toekomst alleen maar omhoog gaan.

De goudprijzen zijn sinds een dieptepunt in maart met zo'n 20% gestegen. Deze week bereikte de koers het hoogste punt in meer dan zeven jaar.

Zie ook: Goud flirt met 1800 dollar-grens

Bescherming tegen inflatie

Terwijl de pandemie een deflatoire schok heeft veroorzaakt voor de economie, kijken handelaren mogelijk naar een stijging van de inflatie als gevolg van de toegenomen geldhoeveelheid door de centrale banken. Goud biedt namelijk al sinds oudsher een bescherming tegen inflatie.

Volgens de meest recente gegevens van de Commodity Futures Trading Commission in de VS hebben hedgefondsen die speculeren op een koerstijging van goud, verhandeld op de Comex beurs in Neww York, het aantal termijncontracten voor de week die eindigde op 16 juni verhoogd met 9.538 naar 135.945.

Diverse vooraanstaande hedgefondsbeheerders hebben onlangs hun liefde voor goud verkondigd. Zo heeft de Brit Crispin Odey, die Odey Asset Management runt, grote posities opgebouwd in zijn vlaggenschipfonds, Odey European. Volgens een anonieme bron bestaat het fonds inmiddels voor bijna de helft uit goudtermijncontracten, terwijl het ook posities in goud- en kopermijnbouwbedrijven, waaronder Barrick Gold en Kinross Gold, heeft opgebouwd.

Ilegaal goudbezit?

Vorige maand waarschuwde Odey, een criticus van het monetaire beleid van de centrale bank van Engeland, dat regeringen het in de toekomst wellicht illegaal zouden kunnen maken om goud te bezitten. 

De bekende Amerikaanse hedgefondsmanager Paul Tudor Jones en Paul Singer, oprichter van het activistische hedgefonds Elliott Management, zijn ook bullish over goud. 

'Perfecte omgeving'

“Dit is een perfecte omgeving voor goud om in het middelpunt van de belangstelling komen te staan", schreef Singer in recente brief aan zijn klanten.

Oprichter Kevin Smith en fondspartner Tavi Costa van Crescat Capital schreven op 17 juni het volgende aan hun beleggers: “Goud blijft de meest alomtegenwoordige wereldwijde reserveactiva van de centrale bank op de planeet. Wij verwachten dat de afdelingen van de soevereine schatkist van de wereld die in het nationaal belang handelen, in de huidige wereldwijde economische neergang voor een sterke vraag naar goud zullen zorgen.”

Tegengeluid

Maar andere hedgefondsbeheerders maanden tot voorzichtigheid en zeiden dat de roep om goud te kopen zal ophouden als de inflatie niet sterk stijgt, zoals na de wereldwijde financiële crisis van 2008 is gebeurd.

“Afgezien van al het andere vormt goud nauwelijks een risicovolle belegging,” zei een hedgefondsmanager die liever niet met zijn naam in de krant wilde. “Je zou geen hedgefonds moeten runnen als je afhankelijk bent van een grote belegging in goud.”

'Goudkoorts tijdelijk'

Volgens Alpesh Patel, topman van Praefinium Partners, een hedgefonds dat vooral inzet op private equity, is de goudkoorts maar tijdelijk. 

“De hernieuwde interesse die hedgefondsen hebben in het kopen van goud lijkt eerder speculatief te zijn dan voor de lange termijn", zei Patel. “Het is een beetje laat voor hedgefondsen om overtuigd te raken van de voordelen van goud als een correlatie-vrije diversificeerder van je portefeuille.”

Bekijk ook: Gouden tijd voor edelmetalen

Reacties

5 Posts
tuner1346
0
Met alle respect voor uw opinie. Denk ik dat dit nog maar het begin is van een fors hogere goudprijs.
Zelfs na "Corona"
Corons is de trigger geweest. Het hele monetair systeem is om zeep
Filip222
0
Wanneer er een terechte vraag wordt gesteld over de immense geldcreatie door centrale banken ; kan de goudprijs en de goudmijnaandelen ( met hefboom op de goudprijs ) enkel maar stijgen.....
Maan Arkenbosch
0
De schuldenballon is feitelijk opgepompte inflatie. Zodra die knapt en die schulden niet meer terugbetaald kunnen worden breekt financiële chaos uit en is het vertrouwen in een papiertje met een getal voorbij. Tastbare sachwerte zijn dan in en dat is goud en vooral zilver!!!
ruud11
0
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group