Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
‘Amerikaanse aandelen kunnen nog verder omhoog’

‘Amerikaanse aandelen kunnen nog verder omhoog’

De sterke stijging van de Amerikaanse aandelenmarkten sinds de coronacrash in maart baart een aantal experts grote zorgen. Er is immers nog een lange weg te gaan voordat de economie is hersteld van de coronapandemie.

Maar volgens analisten van Leuthold Group is de opleving op de beurzen vergelijkbaar met een aantal stierenmarkten uit het verleden.

Een vergelijking met de vroege stadia van stierenmarkten in 1982, 1987, 2003 en 2009, die allemaal plaatsvonden na dalingen van 30% of meer, toont volgens analist James Paulsen van Leuthold overeenkomsten met de huidige periode.

Resultaten uit het verleden

Volgens Bloomberg trok de S&P 500-index flink aan in 1982 en 2009 toen de economie nog in het slop zat.

"Er is potentie voor een aanzienlijke opleving in het komende jaar", aldus Paulsen. "Het is de moeite waard om op de gelijkenis te letten tussen de huidige rally en eerdere stierenmarkten, die beleggers gezonde rendementen opleverden."

klik om te vergroten

Boot missen

De S&P 500 is sinds het dieptepunt van 23 maart met maar liefst 36% gestegen. Die winst heeft sommige analisten ertoe aangezet om te adviseren tegen risicovolle beleggingen, aangezien de waarderingen stijgen.

Anderen denken dat de opleving zal doorzetten omdat er veel contant geld aan de zijlijn staat, en veel investeerders bang zijn om de boot te missen.

Geen ononderbroken stijging

Paulsen waarschuwt dat beleggers onderweg frequente en soms substantiële correcties kunnen verwachten. Maar op de lange termijn voorspelt hij dat de markt verder zal groeien.

"Op de korte termijn zou de S&P 500 met ongeveer 5% kunnen dalen om op het niveau te komen van de gemiddelde stierenmarkt op dit punt," aldus Paulsen.

"Als de aandelen echter het gemiddelde van de afgelopen vier stierenmarkten in deze analyse blijven volgen, zouden ze in het komende jaar een totaal rendement van +14% kunnen opleveren, en bijna +27% in de komende twee jaar (uitgaande van een dividendrendement van 2%)."

Lees ook: 'Binnenkort afrekening op beurzen'