Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Nouriel Roubini voorspelt economische depressie

Nouriel Roubini voorspelt economische depressie

Het economisch herstel van de Coronacrisis is relatief zwak, en zal mogelijk gevolgd worden door een economische depressie die zijn weerga niet kent.

Dat stelt de bekende Amerikaanse econoom Nouriel Roubini in een interview met Yahoo! Finance. De prognose van Roubini, bijgenaamd ‘Dr. Doom’ vanwege zijn sombere voorspellingen, druist in tegen het sentiment op de aandelenmarkten de afgelopen maanden.

De beurzen zijn sinds de coronacrash van maart sterk gestegen omdat veel beleggers een snelle 'V-vormige' economische opleving verwachten. Het sentiment is momenteel aan het keren vanwege de snelle toename van het aantal besmettingsgevallen in het zuiden en westen van de VS.

Roubini, professor in de economie aan New York University en directeur van Roubini Macro Associates, verwacht dat het economisch herstel in de VS waarschijnlijk langer zal duren en trager zal verlopen dan gedacht.

Zombie-bedrijven

"Zowel bedrijven als huishoudens gaan minder uitgeven en meer sparen," zei Roubini. "Dat impliceert een zeer bloedeloos U-vormig herstel."

Nu corona zo om zich heen grijpt en de kans op hernieuwde lockdowns toeneemt, loopt de Amerikaanse economie het risico in een ‘W-vormig’ herstel te belanden, met twee opeenvolgende recessies.

Roubini baseert zijn sombere voorspelling op het feit dat een aanzienlijk aantal Amerikaanse bedrijven kampt met een hoge schuldenlast. Terwijl het agressieve monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, deze bedrijven voorlopig in leven houdt, zal een aantal van deze ondernemingen uiteindelijk failliet gaan.

De bedrijven die overleven, zullen dat doen door minder uit te geven en te besparen op kapitaaluitgaven en arbeidskrachten.

Financiële onzekerheid

"Als je moet besparen, waar begin je dan?" vroeg Roubini zich af. "Arbeid is de grootste kostenpost, en ze schrappen nu banen zoals we nog nooit eerder hebben gezien. Er zijn in drie maanden meer banen verloren gegaan dan in de afgelopen tien jaar."

En mochten deze bedrijven uiteindelijk weer arbeidskrachten aantrekken, dan zullen ze zich waarschijnlijk richten op part-time werknemers, flexwerkers en ZZP-ers in plaats van op volttijds personeel, aldus Roubini.

Dit alles houdt in dat de Amerikaanse consument minder te besteden heeft, en dat zal merkbaar zijn in de economie.

Meer dan covid-19

Volgens Roubini zijn er "tien dodelijke aanjagers" voor zijn depressie-theorie, waaronder hoge schulden, vergrijzende samenlevingen, goedkope valuta's en de rivaliteit tussen de twee grootste economieën ter wereld (China en de VS) die elke dag erger wordt.

Hij denkt dat het lauwe herstel ergens middenin dit decennium zal overgaan in een economische depressie die nog ernstiger zal zijn dan de Crisis van de jaren dertig.

Lees ook: Doemdenker Roubini vreest depressie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht