Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Citi: ‘Koop defensieve aandelen’

Citi: ‘Koop defensieve aandelen’

Het coronavirus heeft de VS opnieuw in zijn greep, en dat zal een negatief effect hebben op de aandelenmarkten wereldwijd.

Grote staten in het zuiden en westen van de VS, waaronder Texas en Florida, meldden afgelopen week pieken in het aantal besmettingen, wat onder beleggers tot grote zorgen heeft geleid over het economisch herstel van ‘s werelds grootste economie.

Defensieve strategie

Analisten van Citigroup voorspellen volgens Reuters niet veel goeds voor wereldwijde aandelen het komende jaar, en raden beleggers een defensieve strategie aan, van inzetten op Amerikaanse aandelen en aandelen van zorgbedrijven. 

Bankaandelen kunnen daarentegen volgens Citi het beste vermeden worden, omdat de pandemie naar verwachting een negatief effect zal hebben op de winsten in deze sector vanwege de langdurig lage rentestand. De Amerikaanse bank heeft zijn aanbeveling voor de grondstoffensector daarentegen opgewaardeerd tot ‘overwogen,’ terwijl de sector consumentengoederen een downgrade kreeg.

Overheidsgeld

De lockdownmaatregelen van de afgelopen maanden hebben de Amerikaanse economie grote schade berokkend, maar volgens Citi werd dat enigszins goedgemaakt door grootscheepse steunmaatregelen van de centrale bank.

Citi gaat er vooralsnog vanuit dat de zes biljoen dollar aan steun van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, negatieve effecten van hernieuwde lockdowns kan verzachten. Maar beleggers moeten er wel rekening mee houden dat er weinig opwaartse beweging in de markt zit, zo schreven de Citi-analisten in een recente notitie.

Zijwaartse koersbeweging

De S&P 500-index zou volgens Citi halverwege volgend jaar op 3.160 punten kunnen staan. Dat is een stijging van ongeveer 1% ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag. Citi verwacht dat andere grote markten, van Australië tot Europa en Japan, een vergelijkbaar patroon zullen laten zien.

De verwachtingen van Citi komen in grote lijnen overeen met die van HSBC Private Banking. De Zwitserse bank Credit Suisse is iets positiever over aandelen dan Citi.

Lees ook: 6 healthcare-aandelen die geen last hebben van de politiek