Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'ASML goed, maar niet fantastisch'

'ASML goed, maar niet fantastisch'

De koers van chipmachinefabrikant ASML is met de snelheid van het licht opgelopen sinds het dieptepunt in maart. Moeten beleggers al hoogtevrees krijgen? Analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk laat zijn licht schijnen over het aandeel.

Afgelopen maandag tikte ASML de 353 euro aan, een sterke stijging vanaf de 185,90 euro op het dieptepunt van 18 maart.

Iets afgekoeld

Inmiddels is de koers iets afgekoeld naar zo’n 341 euro, maar nog steeds is het behoorlijk hoog gewaardeerd, stelt Weeteling.

“Zelfs voor langetermijnbeleggers kan er een punt komen waarop de koers van deze chiptopper te ver wegloopt bij de realiteit. Het verruimende beleid van centrale banken speelt hierin een grote rol”, schreef hij maandag in een vooruitblik.

Invloed centrale banken neemt toe

“Geld dat de centrale banken printen wordt aan het werk gezet en komt deels terecht in de grote en sterke aandelen zoals ASML. Dat de waardering op dat moment al fors is, doet nauwelijks ter zake zolang het maar om een sterke en liquide naam gaat. Met andere woorden: de invloed van centrale banken op de waarderingen neemt toe.”

Inmiddels zijn de halfjaarcijfers bekend. De omzet is iets lager uitgevallen, maar dat komt door het doorschuiven van omzet naar het derde kwartaal, legt Weeteling uit. “De brutomarge is in de prik en dat betekent dat ASML de winstgevendheid succesvol opvoert.”

Orderintake baart zorgen

Toch is de analist er niet gerust op. “De omvang van de orderintake baart zorgen. Er kwam slechts voor 1,1 miljard euro aan nieuwe orders binnen. Het is natuurlijk geen gegeven dat orders zich gelijkmatig over het jaar verdelen, maar dit is wel een hele stevige terugval en hint toch op wat voorzichtigheid bij klanten.”

“De groeiverwachting blijft gehandhaafd door ASML, maar de winst per aandeel van 9 euro voor heel 2020 zal niet worden gehaald. De teller blijft voor het eerste halfjaar steken op 2,72 euro.” De analist rekent wel op een forse hogere winst per aandeel in het tweede half jaar, van ongeveer 4,50 euro. 

Resultaten niet in verhouding met koers

Al met al vindt Weeteling dat de resultaten tekortschieten bij de verwachtingen en niet in verhouding staan tot de hard opgelopen koers.

Hij nuanceert wel: “ASML is wel een semi-monopolist en op lange termijn zal de vraag naar de chipmachines van het concern toenemen en de winst idem dito. Daar hoort in tijden van overvloedig geld een extra hoge waardering bij.”

Zie ook: 'Nog hooggespannen verwachtingen voor ASML'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht