Word abonnee en neem Beursduivel Premium
2 interessante vaccin-aandelen

2 interessante vaccin-aandelen

Over de hele wereld zijn tientallen bedrijven bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Van deze groep hebben biotechbedrijven Moderna en Vaxart volgens The Motley Fool de grootste kans op explosieve koersstijgingen het komende halfjaar.

Beleggers in beide bedrijven hebben de laatste zes maanden enorme winsten geboekt. Zo is de koers van Moderna bijna verviervoudigd, terwijl het kleine Vaxart tijdens dezelfde periode een duizelingwekkend rendement van 2985% opleverde.

Of de opwaartse lijn kan worden voortgezet zal in grote mate afhangen van de resultaten van de klinische onderzoeken die beide bedrijven in de tweede helft van 2020 uitvoeren. Positieve resultaten zullen ongetwijfeld leiden tot verdubbeling, verdrievoudiging of verviervoudiging van de aandelenkoersen. Maar slecht nieuws kan ertoe leiden dat de koers instort.

Moderna: op het punt om te beginnen met Fase 3-proeven

Moderna steeg op maandag 14% nadat Michael Yee, een analist van Jefferies, schreef dat een in de VS goedgekeurd vaccin tegen het coronavirus zou kunnen leiden tot een jaarlijkse omzet van 5 miljard dollar. Yee ging daarbij uit van een prijspunt van 50 dollar per vaccin, en een verkoop in 2021 van 100 miljoen doses.

Volgens The Motley Fool is Yee’s inschatting over de grootte van de markt aan de lage kant. Verscheidene vaccinproducenten, met inbegrip van Moderna, treffen voorbereidingen om volgend jaar een miljard doses te vervaardigen. Dat zou betekenen dat de mogelijke omzet voor Moderna rond de 50 miljard dollar zou liggen.

Op dit moment is dit natuurlijk pure speculatie. Moderna's vaccin is nog niet goedgekeurd, en dat zal misschien ook nooit gebeuren. En tot nu toe is de markt in het ongewisse gelaten over hoe goed het vaccin het doet in de tests.

Hoewel Moderna's kandidaat-vaccin eind juli zal worden onderworpen aan een Fase 3-onderzoek, heeft het bedrijf de resultaten tot nu toe angstvallig geheim gehouden. En het nieuws dat het bedrijf probeert de Amerikaanse goedkeuringsinstantie, de FDA, zover te krijgen dat die de norm verlaagt is op zijn zachtst gezegd verontrustend.

Komt nog bij dat Moderna nog nooit een goedgekeurd medicijn heeft ontwikkeld. Er staat dus veel op het spel.

Vaxart: spuiten of slikken

Vaxart loopt bij de ontwikkeling van een vaccin ver achter bij Moderna en andere grote farmaciereuzen zoals AstraZeneca en Pfizer. In tegenstelling tot zijn concurrenten, is Vaxart nog steeds niet begonnen met Fase 3-onderzoek, en beschikt het niet over de middelen om grote hoeveelheden doses te produceren en verkopen over de hele wereld.

Maar het kleine bedrijf kondigde in april aan dat klinische proeven op dieren succesvol waren geweest. En vorige maand werd zijn kandidaat-vaccin door het Amerikaanse regeringsprogramma Operation Warp Speed uitverkoren voor nader dieronderzoek.

Dit nieuws was een heuse game changer voor Vaxart. Kleine biotechbedrijven beschikken meestal niet over veel geld. Deze week haalde Vaxart 90 miljoen dollar op, wat nog steeds niet genoeg is om de rekening te betalen van een uitgebreide Fase 3-studie met duizenden proefpersonen. Maar dankzij Operation Warp Speed is geld volgens The Motley Fool geen belemmering meer. Als de resultaten van de dierproeven positief zijn, zal de geldkraan vanzelf opengaan. 

Vaxart loopt achter op de meeste concurrenten. De kleine biotech heeft bijna geen kans om als eerste op de markt te komen. En toch maakt dat misschien niet uit. Sterker nog, zijn kandidaat-vaccin zou wel eens de meest waardevolle van allemaal kunnen blijken te zijn. Dat komt omdat Vaxarts vaccin geen injectie is, maar een pil.

Alle vaccins van Vaxart zijn oraal. In 2018 deed de anti-grieppil van Vaxart het in vergelijkend Fase 2-onderzoek beter dan FluZone, het vaccin van marktleider Sanofi. Het orale griepvaccin van Vaxart verminderde de besmetting met 47%, vergeleken met 43% voor FluZone.

Net als Moderna heeft Vaxart overeenkomsten ondertekend om een miljard doses van zijn vaccin te produceren, mocht het worden goedgekeurd. En een vaccin in pilvorm zal - als het werkt - het bedrijf een enorm logistiek voordeel opleveren vanwege het gebruiksgemak. Het middel van Vaxart is het enige orale vaccin dat door Operation Warp Speed wordt geëvalueerd.

Kortom, de kansen voor Moderna en Vaxart zijn enorm. Hoewel beide bedrijven in de eerste helft van het jaar enorme koerswinsten hebben geboekt, kunnen de aandelen in de komende maanden nog verder stijgen, besluit The Motley Fool.

Lees ook: Zal biotech de eindstreep halen in de race naar een vaccin?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht