Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Analisten voorspellen daling Europese aandelen

Analisten voorspellen daling Europese aandelen

Europese aandelen staan op het hoogste niveau in zes weken. Desondanks verwachten analisten dat de Europese markt het jaar lager zal eindigen vanwege de coronapandemie en geopolitieke spanningen.

De Euro Stoxx 50 Index zal 2020 eindigen rond de 3192 punten, zo bleek uit een maandelijkse rondgang rond analisten door Bloomberg. De ondervraagde analisten zijn bezorgd over de wereldwijde stijging van het aantal corona-infecties, en toenemende spanningen tussen de VS en China.

De Euro Stoxx 50 is sinds de coronacrash van maart met meer dan 40% gestegen. Hoewel de rally de laatste tijd wat aan sterkte had ingeboet, steeg de toonaangevende index dinsdag naar het hoogste niveau in zes weken, wat de analisten - met corona kan je alle kanten op - toeschreven aan optimisme ten aanzien van de ontwikkeling van een vaccin.

Vorige maand veel enthousiaster

De ondervraagde analisten waren vorige maand veel enthousiaster over Europese aandelen, mede dankzij ongekende stimuleringsmaatregelen van de centrale banken en optimisme over economisch herstel nu veel landen aan het heropenen zijn.

BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, heeft Europese aandelen onlangs opgewaardeerd tot Overweight. Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America en Eaton Vance waren ook optimistischer geworden over Europa.

Institutionele beleggers storten zich juist op Europese aandelen

Institutionele beleggers, die aan de zijlijn bleven in de eerste fase van de rally, hebben zich weer op Europese aandelen gestort, net nu analisten zich terughoudend opstellen.

De allocatie van aandelen uit de eurozone steeg met 9 procentpunten tot netto 16% overweight, zo bleek uit een rondvraag onder fondsmanagers door Bank of America in juli. Dat is de grootste toename van alle regio’s deze maand.

Analisten verwachten dat de Duitse DAX-index het jaar rond de 12.132 punten zal eindigen. De Britse FTSE 100 Index, die wat achterloopt bij de rest van Europa vanwege de perikelen rond Brexit en een zware weging van waardeaandelen, zal 2020 naar verwachting rond de 6262 punten afsluiten.

Lees ook: 12 Europese aandelen voor de tweede jaarhelft

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht