Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Miljardair Bill Ackman is bullish op Amerika op lange termijn

Miljardair Bill Ackman is bullish op Amerika op lange termijn

De Amerikaanse miljardair Bill Ackman heeft vertrouwen in de Amerikaanse economie op de lange termijn. Op de korte termijn gokt hij op de teloorgang van bedrijven met een hoge schuldenlast.

"Wij zijn bullish op de lange termijn over Amerika; wij zijn bullish op de lange termijn over de markten", zei Ackman in een interview met CNBC.

'Bedrijven met hoge hefboom gaan onderuit'

"Maar laat ik zeggen dat ik de komende tijd voorzichtig ga zijn op de beurs. We hebben momenteel een shortpositie in een high-yieldindex. We denken dat bedrijven met een hoge hefboom onderuit zullen gaan."

Volgens Ackman zullen bedrijven met een hoge schuldenlast het de komende tijd moeilijk krijgen omdat de heropening van de Amerikaanse economie veel langer op zich laat wachten dat gedacht. Ackman verwacht niet dat de Fed bedrijven met hoge schulden van de ondergang gaat redden.

Geen raspessimist

Ackman wedt tegen bedrijven met een lage kredietrating, terwijl de Fed de fallen angels - bedrijven die door de coronapandemie hun kredietwaardigheid hebben zien instorten - de laatste tijd juist opkoopt.

Ackman, oprichter en topman van Pershing Square Capital Management, onthulde dat het hedgefund nog steeds posities heeft in Hilton, Restaurant Brands en Lowe's en (weer) in Starbucks. "Wij zijn absoluut bullish wat Amerika betreft: we bezitten restaurantketens, hotels en vastgoedontwikkelaars. We zetten in op herstel", zei Ackman.

Shorten tegen het vaderland

Ackman verdiende in maart meer dan 2 miljard dollar door de markten te shorten.

Half maart gaf de activistische investeerder een interview aan CNBC waarin hij voorspelde dat de hel zou losbreken. Hij riep het Witte Huis op om het land een maand lang te sluiten. Later onthulde Ackman dat zijn bedrijf op 23 maart uit de shortposities was gestapt, net toen de S&P 500 bodemde. Ackmans hedgefonds had vorige maand 10,7 miljard dollar aan beleggingen onder beheer.

Zijn commentaar kwam hem op kritiek te staan. Zo werd hem voor de voeten geworpen dat zijn fonds van de marktdalingen zou profiteren.

Volgens Ackan ligt het aan CNBC. Hij zegt dat de Amerikaanse televisiezender zijn opmerkingen uit hun context heeft gebruikt, en dat hij juist van stijgende aandelenkoersen uitging.

Lees ook: 11 hedgefondsen die geld verdienden aan de crash

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht