6 kandidaten voor een coronavaccin

Door Belegger.nl op 31 juli 2020 08:10 | Views: 13.733

6 kandidaten voor een coronavaccin

Het wereldwijd stijgende aantal nieuwe coronabesmettingen is slecht nieuws voor de beurzen. Maar er zijn ook bedrijven die ervan kunnen profiteren. Het beste voorbeeld zijn de farmaciebedrijven die werken aan een vaccin tegen het Sars-CoV-2-virus.

Wie die race gaat winnen is nog volstrekt onduidelijk. Misschien worden het ook wel twee of drie bedrijven. Zeker is dat er een aantal bedrijven hard op weg is met veelbelovende resultaten in de eerste van drie testfases.

De ondernemingen die het lukt een vaccin te ontwikkelen, mogen rekenen op grote koerswinsten op de beurs. De rest zal het waarschijnlijk minder vergaan.

De website The Motley Fool heeft er zes bedrijven uitgepikt die voor beleggers extra interessant zijn. Het Nederlandse Janssen - een dochter van Johnson & Johnson – is buiten beschouwing gelaten.

1. Moderna

Moderna was de eerste die in maart begon met het testen van een vaccin op mensen en de eerste resultaten zijn volgens het Amerikaanse bedrijf veelbelovend bij vooral de kleinere doses van 100 microgram (0,1 milligram). Zwaardere doses van 250 microgram leverden daarentegen minder goede resultaten op.

Dat is op zich niet slecht, en de volgende onderzoeksfase is gisteren met de kleinere doses van start gegaan. Dat gebeurt met 30.000 proefpersonen. Positief voor beleggers is verder dat Moderna een van de bedrijven is die op een subsidie mag rekenen van 483 miljoen dollar uit het Amerikaanse fonds Operation Warp Speed.

2. Inovio

Inovio is een andere speler die vroeg begon met testen. Het bedrijf krijgt geen subsidie uit het Warp Speed-fonds, maar wel 71 miljoen dollar steun van het Amerikaanse ministerie van defensie. Ook Inovio publiceerde positieve cijfers over zijn vaccin: 34 patiënten uit een groep van 36 produceerde antilichamen. Tegenvallend was alleen dat er niet meer details bekend zijn gemaakt.

3. AstraZeneca en Oxford University

Een vaccin met een duidelijk Europees tintje is dat van AstraZeneca samen met de Britse Oxford University. AstraZeneca ontvangt ook een groot bedrag - 1,2 miljard dollar - uit het Amerikaanse Warp Speed-fonds. Er zijn bovendien meerdere voorbestellingen uit onder andere Europa.

Bij de eerste testresultaten bleek 91% van de vrijwilligers goed te reageren. Na een iets scherpere blik zakte dat percentage tot 37%. AstraZeneca begon later dan Moderna, maar komt nu snel langszij.

4. Pfizer en BioNTech

klik om te vergroten

Hetzelfde geldt voor het samenwerkingsverband tussen Pfizer en het Duitse BioNTech, dat meerdere vaccins tegelijkertijd test. De partners willen nog deze maand beginnen met het testen op een grote groep van 30.000 mensen.

De resultaten tot nu toe waren goed, maar ook wisselvallig. Er lijkt nog veel werk aan de winkel om de juiste dosis te vinden en de vraag te beantwoorden waarom sommige mensen veel reactie vertonen op T-celniveau en andere niet.

5. CanSino en Sinovac

China heeft logischerwijs ook een aantal topkandidaten. Het verst gevorderd zijn de bedrijven CanSino Biologics en Sinovac Biotech. Volgens Sinovac reageerde 90% van 600 testpersonen positief in de tweede fase. De derde fase begint binnenkort onder 40.000 deelnemers uit Rusland, Brazilië, Chili en Saoedi-Arabië.

6. Novavax

Tenslotte noemt de Motley Fool nog Novavax dat een stukje achterloopt op de rest, maar wel kan rekenen op ruime steun uit het Warp Speed-fonds (1,6 miljard dollar). Het feit dat het bedrijf achterloopt, is uiteraard een nadeel. Hetzelfde geldt voor het feit dat de eerste resultaten pas in augustus worden verwacht.

Aan de andere kant heeft Novavax in het recente verleden goede resultaten geboekt met vergelijkbare vaccins in de derde testfase. Het bedrijf wordt sinds enige jaren ook gesteund door de Bill and Melinda Gates Foundation.

Lees ook: Zal biotech de eindstreep halen in de race naar een vaccin?

Reacties

5 Posts
Frotsie
0
"Nederlandse Janssen - een dochter van Johnson & Johnson – is buiten beschouwing gelaten."
1. Waarom moeten die buiten beschouwing gelaten worden? Zij staan mijlenver op kop.
2. Is Janssen Pharmaceutica geen Belgisch bedrijf ipv Nederlands?

MauriBelgi
0
quote:

Frotsie schreef op 31 juli 2020 19:36:


"Nederlandse Janssen - een dochter van Johnson & Johnson – is buiten beschouwing gelaten."
1. Waarom moeten die buiten beschouwing gelaten worden? Zij staan mijlenver op kop.
2. Is Janssen Pharmaceutica geen Belgisch bedrijf ipv Nederlands?


1. Juist omdat ze die negeren zou ik wat geld kunnen zetten op Janssen Pharmaceutica, die onder J&J opereert. Zij zijn begonnen met de eerste tests op mensen (1/2a) en binnen een maand Fase 3. Anderen zoals AstraZenica en Moderna zitten echter al in Fase 3 op dit moment.
2. Idd, Belgisch maar voor die mannen uit de VS is dat allemaal gelijk. Je zou dan kan afvragen hoe goed hun analyse wel is...
MC oil
0
Sanofi en gsk niet vergeten. Zij zijn tot nu toe de enige die aan een vaccin werken met langdurige bescherming. Sanofi heeft de perfecte sleutel om het eiwit onschadelijk te maken. Gsk de technologie om een vaccin langdurig te laten werken. Deze zijn niet de snelste ontwikkelaars maar wel diegene met grootste kans om met een toppertje te komen. Grotendeels vd kleine Farma en bio bedrijven zien in covid de mooie kans om in het nieuws te komen en hun kas te spijzen. Geloof me. Het zal vd grote spelers moeten komen. De universitairen ( prof Johan Nuyts) heeft ook een toppertje ontwikkeld dat langdurig zou moeten werken. Het is gebaseerd op gele koortsvaccin. Alleen moet die mens op zoek gaan naar productie faciliteiten. Het is geen zakje chips dat je maakt. Weinigen die hier ervaring en productie faciliteiten hebben om er miljoenen te maken
LuckyLoeke
0
vergeet Cytodyn ook maar niet met hun veel belovend middel dat naar phase 3 gaat.
Hun product heeft al in vorige testfases laten zien dat het veilig is en dat doet het voor covid19 weer.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront