Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Onzekerheidsindex: 'Dit loopt niet goed af'

Onzekerheidsindex: 'Dit loopt niet goed af'

Beleggers haten economische onzekerheid. Hoe groter de onzekerheid, des te slechter gaat het op de beurzen.

Althans, dat was tot voor kort zo. Dit jaar lijken beleggers de onzekerheid te negeren. Ondanks alle alarmerende berichten in de media hollen Amerikaanse technologiebedrijven zelfs van het ene record naar het andere. Hoe kan dat, en is het houdbaar?

Mark Hulbert van MarketWatch probeert deze vraag te beantwoorden en krijgt daarbij hulp van drie professoren van Northwestern University, Stanford University en de University of Chicago. Samen hebben die de Economic Policy Uncertainty index (EPU) ontwikkeld.

Turf de onzekerheid

De EPU meet hoe vaak het woord uncertain (onzeker) of uncertainty voorkomt in zes grote Amerikaanse kranten in combinatie met een of meerdere van de volgende woorden: economic, economy, business, commerce, industry of industrial en samen met een van de volgende termen: Congress, legislation, White House, regulation, Federal Reserve, deficit, tariff of war.

De index gaat terug tot de jaren ‘80 van de vorige eeuw en telkens als de index oploopt, zie je een negatieve reactie op de beurs.

klik om te vergroten


Volgens statistici verklaart de EPU 22% van de beweging van de S&P 500. Maar dit jaar is een uitzondering: de afgelopen drie maanden gingen zowel de Onzekerheidsindex als de beurs richting nieuwe hoogtepunten. De vraag is of daarmee de index waardeloos is geworden, of dat er iets anders aan de hand is.

Alarmerende berichten, maar de koersen stijgen

Is onzekerheid ineens een reden geworden om nog meer aandelen te kopen? Dat zou een flink aantal economische en ook psychologische wetmatigheden op hun kop zetten.

Een van de professoren die de index heeft bedacht – Scott Baker van Northwestern – heeft een andere verklaring. Volgens hem is er niks mis met de index. De (negatieve) correlatie - onzekerheid omhoog, beurs omlaag - is alleen tijdelijk even opgeheven door de enorme bedragen aan staatssteun en geld van centrale banken die over de economie worden uitgestort.

Een van de andere professoren, Nick Bloom van Stanford University, ziet het daarom voor de beurs somber in. Hij denkt dat de dalende koersen die de EPU voorspelt alleen maar zijn uitgesteld, en dat de beurzen zullen instorten zodra mensen het idee krijgen dat de staatssteun een keer op zal houden. "Ik ben bang dat dit niet goed afloopt."

Lees ook: Kan het ‘cobra-effect’ tot een nieuwe beurscrash leiden?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht