Onzekerheidsindex: 'Dit loopt niet goed af'

Door Belegger.nl op 28 juli 2020 12:00 | Views: 7.663

Onzekerheidsindex: 'Dit loopt niet goed af'

Beleggers haten economische onzekerheid. Hoe groter de onzekerheid, des te slechter gaat het op de beurzen.

Althans, dat was tot voor kort zo. Dit jaar lijken beleggers de onzekerheid te negeren. Ondanks alle alarmerende berichten in de media hollen Amerikaanse technologiebedrijven zelfs van het ene record naar het andere. Hoe kan dat, en is het houdbaar?

Mark Hulbert van MarketWatch probeert deze vraag te beantwoorden en krijgt daarbij hulp van drie professoren van Northwestern University, Stanford University en de University of Chicago. Samen hebben die de Economic Policy Uncertainty index (EPU) ontwikkeld.

Turf de onzekerheid

De EPU meet hoe vaak het woord uncertain (onzeker) of uncertainty voorkomt in zes grote Amerikaanse kranten in combinatie met een of meerdere van de volgende woorden: economic, economy, business, commerce, industry of industrial en samen met een van de volgende termen: Congress, legislation, White House, regulation, Federal Reserve, deficit, tariff of war.

De index gaat terug tot de jaren ‘80 van de vorige eeuw en telkens als de index oploopt, zie je een negatieve reactie op de beurs.

klik om te vergroten


Volgens statistici verklaart de EPU 22% van de beweging van de S&P 500. Maar dit jaar is een uitzondering: de afgelopen drie maanden gingen zowel de Onzekerheidsindex als de beurs richting nieuwe hoogtepunten. De vraag is of daarmee de index waardeloos is geworden, of dat er iets anders aan de hand is.

Alarmerende berichten, maar de koersen stijgen

Is onzekerheid ineens een reden geworden om nog meer aandelen te kopen? Dat zou een flink aantal economische en ook psychologische wetmatigheden op hun kop zetten.

Een van de professoren die de index heeft bedacht – Scott Baker van Northwestern – heeft een andere verklaring. Volgens hem is er niks mis met de index. De (negatieve) correlatie - onzekerheid omhoog, beurs omlaag - is alleen tijdelijk even opgeheven door de enorme bedragen aan staatssteun en geld van centrale banken die over de economie worden uitgestort.

Een van de andere professoren, Nick Bloom van Stanford University, ziet het daarom voor de beurs somber in. Hij denkt dat de dalende koersen die de EPU voorspelt alleen maar zijn uitgesteld, en dat de beurzen zullen instorten zodra mensen het idee krijgen dat de staatssteun een keer op zal houden. "Ik ben bang dat dit niet goed afloopt."

Lees ook: Kan het ‘cobra-effect’ tot een nieuwe beurscrash leiden?

Reacties

2 Posts
Gnos
0
Het zou wel eens mee kunnen vallen. Centrale banken hebben knoppen waarmee geld kan worden gecreëerd, en zodra er te veel pijn dreigt worden die knoppen weer gebruikt. Daarnaast kunnen de looptijden van schulden nog worden verlengd naar 40, 50, 100 jaar en oneindig. Proost!
beleggertje2020
0
quote:

Gnos schreef op 29 juli 2020 16:48:


Het zou wel eens mee kunnen vallen. Centrale banken hebben knoppen waarmee geld kan worden gecreëerd, en zodra er te veel pijn dreigt worden die knoppen weer gebruikt. Daarnaast kunnen de looptijden van schulden nog worden verlengd naar 40, 50, 100 jaar en oneindig. Proost!


denk dat het zwaar tegen gaat vallen in plaats van meevallen! Het vertrouwen in voor wat het geld waard is wordt wel steeds minder en minder met al dat bijgedruk. Uiteindelijk gaat men van lichte inflatie naar gruwelijke hyperinflatie als er veel geld in omloop ia! Gevolg: Zeer hoge rentestijgen in zeer korte tijd ! Veel hogere hypotheekrentes die steeds minder aftrekbaar worden. Huizenprijzen die zomaar kunnen verdievoudigen ! Dan zijn de rapen pas echt goed gaar ! Ik wil maar zeggen dat dat geldgecreeer niet zo gek lang meer gaat duren . Als mensen zien dat hun geld steeds minder en minder en nog minder waard worden door al dat bijgedruk, kan zomaar ineens de paniek toeslaan omdat mensen dan steeds meer cashgeld nodig hebben voor hun eerste levensbehoefte . Dus gaan ze hun aandelen massaal verzilveren in zeer korte tijd. Nou, dan krijg je dus zeer heftige koersdalingen ! Dat bijgedruk van nu is dus gewoon uitstel van executie en dat kan nooit heel lang duren.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group