Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Tweede hulp bij ongelukken

Tweede hulp bij ongelukken

Aan de andere kant van de oceaan bleek een paar maanden geleden uit het Beige Book dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, erg voorzichtig is wat betreft de economische vooruitzichten. Het herstel krijgt mogelijk een knauw door de continue toename van het aantal coronabesmettingen.

Een aantal staten is hierdoor genoodzaakt om opnieuw (of extra) beperkende maatregelen in te voeren om de verdere verspreiding van het virus proberen in te dammen. Het is zo bezien niet verwonderlijk dat beleggers telkens weer enthousiast reageren op positieve testresultaten van experimentele coronavaccins. 

Voorzichtig

De bevindingen in het Beige Book zijn gebaseerd op economische data tot afgelopen 6 juli. Hoogstwaarschijnlijk waren daar de eveneens in juli gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse industriële productie in juni daar nog niet (geheel) in verwerkt. Die industriële activiteiten stegen op maandbasis als een resultaat van de versoepeling van de lockdownmaatregelen met maar liefst 5,4%, de sterkste maandelijkse productiestijging sinds 1959. Daarbij moet natuurlijk de kanttekening gemaakt worden dat het een stijging is vanaf een heel laag niveau.

Hoe voorzichtig de Fed is en blijft bleek na afloop van de tweedaagse vergadering van afgelopen week. Zo besloten Jerome Powell en consorten de looptijd van de stimuleringsprogramma’s, waaronder het opkopen van obligaties, te verlengen tot het einde van dit jaar. De swap- en repofaciliteiten blijven tot en met maar volgend jaar bestaan. Daarmee blijft het vangnet van de Fed onder de markt gespannen. ‘We hope for the best, but prepare for the worst’, waren de woorden van Powell in de toelichting.

Tweede hulp bij ongelukken

Maar, de markten werden verblijd met nog meer hulp die onderweg zou zijn voor de Amerikaanse economie die nog met één been in de pandemie staat en met één been in een broos economisch herstel. Onder de ‘Health Economic Assistance, Liability Protection & Schools Act’ (HEALS-act), het vervolg op de CARES-act (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security) willen de Republikeinen de economie met nogmaals 1 biljoen dollar ondersteunen, een soort tweede hulp bij ongelukken zeg maar.

Het een en ander moet nog met de Democraten worden afgestemd, maar aangezien die het plan als ‘te weinig en te laat’ betitelen, gebeurde dat in het gepolariseerde Amerikaanse Huis van Afgevaardigden niet zonder slag of stoot.

Zelf hadden de Democraten een plan van maar liefst 3,5 biljoen dollar opgetuigd. Zo’n 159 miljoen Amerikanen ontvingen tijdens de eerste ronde steun: 1200 dollar per volwassene met een inkomen van maximaal 75.000 dollar, 2400 voor stellen met een gezamenlijk inkomen lager dan 150.000 dollar en 500 dollar per inwonend kind tot 17 jaar.

Voor de tweede ronde zouden zo’n 26 miljoen meer Amerikaanse burgers in aanmerking moeten komen. We hebben het dan bijvoorbeeld over kinderen die uitwonend zijn omdat ze studeren en gehandicapten die geen eigen woonadres hebben omdat ze te afhankelijk zijn van de zorg van anderen. Overigens werden er tijdens de eerste ronde uitkeringen zo’n 1,1 miljoen checks gestuurd naar mensen die waren overleden. Op het moment dat het wetsvoorstel wel wordt aangenomen kan het nog weken of maanden duren voor de daarvoor in aanmerking komende Amerikanen hun check ontvangen.

Nog meer onenigheid

Afgelopen week liep het Payroll Protection Program af. Ook daar is in het Congres onenigheid over. Onder dat programma was er sprake van een werkloosheids’bonus’ van 600 dollar per week. De Democraten hebben voorgesteld het programma tot eind dit jaar verlengen en alleen de uitkering verlagen als de Amerikaanse economie een structureel herstel laat zien, terwijl een meerderheid van de Amerikaanse Senaat het bedrag wil verlagen tot 200 dollar per week.

Dat komt omdat de uitkering van de centrale overheid bovenop de uitkering komt van de staat waarin de desbetreffende werkloze woont. Zo kon het gebeuren dat de uitkering hoger is dan het laatst verdiende salaris.

Beide partijen willen wel dat de totale uitkering die werklozen ontvangen een maximum kent van 70% van het laatstverdiende salaris. Die 70% geldt dan voor iedere combinatie van die werkloosheidsuitkering met eventuele andere uitkeringen van overheidswege die mensen ontvangen. Al die verschillen van inzicht met de presidentsverkiezingen in aantocht, dat wordt nog wat…

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht