Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Optimisme over zilver

Optimisme over zilver

Zilver is veel goedkoper dan goud. Het is in waarde ook minder gestegen de laatste jaren. In juli was er echter een sterke comeback van 'armeluisgoud' met een stijging van ongeveer 25%. Veel experts verwachten dat die inhaalrace zal voortduren, want historisch gezien is zilver ondergewaardeerd.

Barron's ging op onderzoek uit. Volgens Ed Moy, beleggingsstrateeg bij goudhandelaar Valaurum, zijn er twee mogelijkheden: goud is te duur, of zilver te goedkoop. Vooral in het laatste geval valt er volgens hem de komende maanden veel te verdienen met zilverbeleggingen.

Uit balans

Zilverprijzen fluctueren over het algemeen veel heftiger dan goudprijzen, maar op de lange termijn is er volgens Moy sprake van een vrij stabiel evenwicht tussen beide edelmetalen. Dat ligt bij ongeveer 60 ounce zilver voor 1 ounce goud.

Momenteel moet een koper echter 80 ounce zilver meebrengen. Een ounce is ruim 28 gram.

Nog geen zilverrecord

Het verschil in waardering van goud en zilver is ook te zien aan het feit dat de goudprijs op een recordniveau ligt, terwijl zilver ooit nog wel twee keer zo duur is geweest, zegt Ryan Giannotto, hoofd research bij het bedrijf GraniteShares.

"Hoewel het niet erg waarschijnlijk is dat de zilverprijs in de nabije toekomst verdubbelt, is het ook niet verstandig om extreme scenario’s uit te sluiten."

Volgens Ross Norman, CEO van Metals Daily, is de inhaalslag van zilver al bezig sinds 18 maart. Toen stond de prijs van zilver in verhouding tot die van goud op het laagste niveau sinds de farao’s.

Hoe beleg ik in zilver?

Particuliere beleggers kunnen volgens Moy het beste zilveren munten kopen als ze willen profiteren van een eventuele zilverrally. Zilverfutures kopen op de optiemarkt vindt hij voor particulieren te riskant.

Giannotto ziet meer in ETF’s als de iShares Silver Trust, waar de risico’s iets meer gespreid zijn. Het nadeel van munten is volgens hem dat je toch altijd iets meer betaalt dan de zuivere prijs voor een ounce zilver.

Lees ook: Citi: kwestie van tijd voordat goudprijs nieuw record breekt

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht