Bubbelvrees bij George Soros

Door Belegger.nl op 13 augustus 2020 11:15 | Views: 6.704

Bubbelvrees bij George Soros

De beroemde belegger en miljardair George Soros is ervan overtuigd dat de VS beter gepositioneerd is om de huidige crisis te doorstaan dan Europa. Al is hij uiterst kritisch op de man aan het roer in het Witte Huis.

‘We bevinden ons in een crisis, de ergste crisis in mijn leven sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt hij in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica, waarover MarketWatch schrijft.

"Ik zou het omschrijven als een revolutionair moment waarop het scala aan mogelijkheden veel groter is dan in normale tijden. Wat in normale tijden ondenkbaar is, wordt niet alleen mogelijk, maar gebeurt ook daadwerkelijk. Mensen zijn gedesoriënteerd en bang. Ze doen dingen die slecht zijn voor hen en voor de wereld."

'Trump is van voorbijgaande aard'

George Soros, die woensdag zijn 90e verjaardag vierde, is ervan overtuigd dat de VS beter gepositioneerd is om de huidige crisis te doorstaan dan Europa. Hij is echter wel uiterst kritisch op de man aan het roer in het Witte Huis.

Hij ziet president Trump als een tijdelijk fenomeen, die het moet afleggen tegen de sterke Amerikaanse traditie van checks and balances en de grondwet. Maar tot die tijd blijft de president erg gevaarlijk. Na Trumps vertrek uit het Witte Huis zal hij zeker verantwoordelijk worden gehouden voor zijn schendingen van de grondwet.

Zeepbel

Volgens Soros zitten de markten gevangen in een zeepbel, opgeblazen met de overvloedige liquiditeit van de Fed. Het is een situatie die hij liever vermijdt.

Soros sloeg zijn grote slag, decennia geleden, toen hij short ging in de Britse pond. Twee uitgangspunten gaven hem het voordeel in dit soort situaties, maar hij heeft ze publiekelijk gemaakt in zijn boek ‘Alchemy of Finance’.

'Kijk op de wereld is altijd vertekend'

Een daarvan is dat de kijk van de deelnemers op de wereld altijd onvolledig en vertekend is. Dat noemt Soros feilbaarheid.

De andere is dat deze vertekende opvattingen de situatie waarop ze betrekking hebben kunnen beïnvloeden en zo tot ongepaste acties leiden. Dat heet reflexiviteit.

Koersen blijven oplopen

De markt - waaraan hij zich momenteel van distantieert - drijft op de verwachting van meer fiscale stimuleringsmaatregelen en de hoop dat vóór november Trump met een vaccin op de proppen komt. De koersen op Wall Street blijven ondertussen oplopen.

Lees verder: 10 van de bekendste handelaren aller tijden

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group