Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Staat de markt op instorten?

Staat de markt op instorten?

De beurs was de afgelopen vijf maanden verrassend sterk, maar zoals de beroemde Britse econoom John Maynard Keynes ooit zei: bomen groeien niet tot in de hemel.

Volgens Mark Hulbert, een financieel expert en columnist van Marketwatch, zijn de aandelenmarkten na een opleving van vijf maanden meer dan rijp voor een grote correctie. Hij voorspelde in de lente dat de neergang half juni of half augustus zou komen. Deze verwachting kwam niet uit, maar volgens Hulbert wijzen de marktomstandigheden nu nog meer op een daling.

Overmatig optimisme

De reden: speculanten die de markt proberen te timen op de korte termijn zijn momenteel "extreem bullish" aldus Hulbert. Dit wordt geïllustreerd in de onderstaande grafiek, die de gemiddelde aanbevolen blootstelling aan aandelen onder bijna 100 van dergelijke speculanten weergeeft (dat is de Hulbert Stock Newsletter Sentiment Index, of HSNSI, rode lijn) en de Dow Jones-index (blauw).

Het gemiddelde staat momenteel op 65,9%, en dat is hoger dan 95% van alle dagelijkse metingen sinds 2000, toen Hulbert begon met zijn index.

Op basis van zijn metingen komt Hulbert tot de conclusie dat de markt momenteel in een staat van overmatig optimisme verkeert; goed te zien is dat de hoogste 10% van de aanbevolen wegingen riskant gebied vormen.


 

Hulbert wijst er wel op dat de grafiek alleen de afgelopen twee jaar beslaat. Maar wat erin wordt geïllustreerd, wordt volgens hem bevestigd door zijn volledige database die teruggaat tot het jaar 2000. Zie ook de onderstaande tabel:

HSNSI sinds 2000 Verloop Russell 2000
  De week erna
De maand erna
Het kwartaal erna
De 6 maanden erna
Bovenste 10% -0,3% -0,7% -2,8% -0,2%
Alle andere dagen +0,2% +0,8% +2,4% +3,9%

"De les die ik uit de gegevens trek is dat we ons enthousiasme in toom moeten houden", zei Hulbert.

Verkiezingsdaling

Een andere reden om op zijn minst een soort correctie te verwachten is dat er bijna altijd sprake is van een marktdaling in de drie maanden voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In elk verkiezingsjaar sinds 1990 stond de Dow Jones gemiddeld meer dan 5% lager in de periode tussen medio augustus en de dag van de verkiezingen, vergeleken met de slotstand van midden augustus.

Mocht de beurs een vergelijkbare terugval ondervinden, dan zou dat betekenen dat de Dow Jones tussen nu en begin november 1400 punten lager zal staan dan nu.

Ongegrond optimisme

De grootste correctie in de drie maanden tot de verkiezingen vond plaats in 2008, toen de Dow vanaf medio augustus 30% daalde tot het dieptepunt voorafgaand aan verkiezingsdag.

Het loont om even stil te staan bij de gebeurtenissen van toen. Op allerlei punten zijn die niet te vergelijken met de markt van vandaag, maar twaalf jaar geleden - in augustus 2008 - waren de markttimers ook behoorlijk optimistisch. Ze hadden er geen idee van dat Lehman Brothers vlak daarna zou instorten en bijna het hele wereldwijde financiële systeem zou meesleuren in zijn val.

Hulbert heeft een dossier met daarin alle optimistische uitingen van de markttimers in augustus 2008. Eind augustus 2008 - twee weken voor het faillissement van Lehman Brothers - werden onder meer de volgende dingen gezegd:

  • "Ik ben klaar om weer een stier te zijn! ... De woningmarkt begint serieuze tekenen van uitbodemen te vertonen... Langzaam aan is de financiële sector aan het genezen."
  • "Voor de komende weken zal de zon schijnen op de aandelenmarkt... De kredietcrisis lijkt tot een einde te komen... Al deze factoren hebben het neerwaartse risico in de aandelenkoersen, voor nu, verminderd."
  • "Door de dalende grondstofprijzen krijgen de consumenten... de broodnodige adempauze. Dit zal de economie weer op gang brengen en een begin maken met het herstel."

De conclusie? Wees niet verbaasd als de aandelenmarkt de komende weken een vervelende daling zal laten zien.

Lees ook: Insiders dumpen aandelen en dat is slecht nieuws

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht