Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Koop ook eens een hooiberg'

'Koop ook eens een hooiberg'

Volgens Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij Vanguard, is vrijwel iedere belegger erbij gebaat om ieder geval een gedeelte van de portefeuille met ETF’s in te richten. Ook de ‘verstokte’ aandelenbelegger, zo legt hij uit in gesprek met Belegger.nl.

De meeste beleggers kennen de uitspraak van wijlen Vanguard-oprichter Jack Bogle wel: ‘Koop de hele hooiberg, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over het vinden van de naald’. Met andere woorden: koop de gehele index, dan hoeft u zich niet druk te maken over het selecteren van de juiste aandelen.

Ook Buffett is fan

Zoals Bogle dat was, is ook de befaamde Warren Buffett fan van indexbeleggen. Niet voor niets adviseert hij in zijn testament zijn vrouw in het goedkope S&P500-fonds van Vanguard te investeren.

De populariteit van indexfondsen, en ETF’s in het bijzonder, is de afgelopen jaren flink toegenomen. “De beweging is eigenlijk al ingezet in de jaren zeventig, en na de vorige crisis zagen we een echte acceleratie”, zegt Van Zwol. 

Extreem efficiënt 

“De populariteit is te verklaren omdat het een extreem efficiënte manier van beleggen is, zeker voor kleinere beleggers. Met een indexproduct ben je in één keer belegd in soms wel duizenden bedrijven, die je anders nooit los had kunnen kopen. Het is een heel gemakkelijke manier om te spreiden.”

En misschien wel het belangrijkste voordeel – aangezien kosten van het rendement eten: het is voordelig. “Naarmate de populariteit van een ETF toeneemt en de instroom groeit, wordt hij ook voordeliger, omdat de beheerkosten steeds lager worden.”

Saai?

Maar indexfondsen mogen dan heel verstandig zijn, zijn ze ook niet een beetje saai? Want hoewel het om geld draait, mag beleggen ook wel een beetje leuk zijn, toch? 

Van Zwol: “Natuurlijk is het spannend om op individuele aandelen in te zetten. Je kunt meer winnen, maar ook meer verliezen. De uitslagen worden groter. Maar als je op de lange termijn je doel wilt behalen, dan is de kans van slagen het grootst wanneer je inzet op indexfondsen en ETF’s. In die zin is saai prima. Het gaat erom dat je je doel behaalt.”

Emoties uitschakelen

Om het doel te bereiken is discipline nodig. Die discipline bereikt je het gemakkelijkst als je je emoties zoveel mogelijk uitschakelt, zegt Van Zwol. 

“En dat is lastig, want ons brein zit zo in elkaar dat de impact van 500 euro verliezen veel groter is dan het plezier van 500 euro winnen. Als een belegging 500 euro in de min staat, geloven we graag dat het wel weer goed komt. Ook professionele beleggers hebben daar last van. Beleggers hebben sowieso de neiging om zichzelf te overschatten, net zoals we onszelf allemaal bovengemiddeld goede chauffeurs vinden.”

Bescherm u tegen uzelf

Het inzicht dat je die psychologische aandrang moet tegengaan, is belangrijk, stelt de expert. “Je moet je tegen jezelf in bescherming nemen.” 

Een manier om dat te doen is bijvoorbeeld een vast bedrag per maand in ETF’s stoppen. Het systematisch aankopen van beleggingen, gespreid over de tijd met kleinere bedragen in plaats van in één keer de markt opgaan met een groot bedrag, heet dollar cost averaging. Op die manier word je niet afgeleid door emoties en bovendien helpt het om de beste gemiddelde aankoopkoers te bereiken.

Lees meer over de voordelen van dollar cost averaging in 'Stop met proberen de markt te timen'

‘Doe het allebei’

Hoewel ETF’s steeds populairder worden, staat de markt tegelijkertijd nog in de kinderschoenen, zegt Van Zwol. “Ruwweg 20% wordt nu passief belegd, dus daar is nog een weg te gaan. Voor sommigen is 100% passief beleggen ideaal, maar dat is voor iedereen anders. Ik ben er wel van overtuigd dat het voor vrijwel iedere belegger iets toevoegt, ook voor beleggers die het liefst alleen in aandelen beleggen. Tegen hen zou ik willen zeggen: doe het allebei. Koop ook eens een hooiberg.”

Tot slot wil Van Zwol ook graag even uitzoomen. “Eigenlijk is de belangrijkste beslissing dát je gaat beleggen. Er gaat vaak veel aandacht naar details, maar houd altijd het grotere plaatje in gedachten: beleg of spaar ik genoeg om mijn doel te bereiken?”

Lees ook: Beleggen in aandelen of ETF's?

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht