Econoom Rogoff is somber over de lange termijn

Door Belegger.nl op 8 september 2020 15:00 | Views: 5.986

Econoom Rogoff is somber over de lange termijn

De aandelenmarkten doen het de laatste maanden uitstekend. Economisch gezien is er sprake van herstel. Toch is de Amerikaanse econoom en Harvard-professor Kenneth Rogoff huiverig voor de toekomst.

Rogoff, die van 2001 tot 2003 hoofdeconoom was van het IMF, schrijft op Project Syndicate een economische crisis te vrezen die nog lang aanhoudt nadat het coronavirus is uitgeschakeld. Het enige wat de politiek daartegen kan doen is de onzekerheid bij mensen en bedrijven zoveel mogelijk wegnemen.

Het gaat voorbij

Het goede nieuws volgens Rogoff is dat er aan het Covid-19-front veel positiefs te melden valt. Zo is het best mogelijk dat er nog voor het eind van dit jaar twee goedgekeurde vaccins zijn. Door de ruime overheidssteun voor de vaccinmakers ziet het er bovendien naar uit dat honderden miljoenen doses snel kunnen worden verdeeld over de wereld.

Maar zelfs al zou het langer duren voordat er een vaccin komt, dan nog hoeft dat volgens Rogoff geen ramp te zijn. Hij wijst erop dat het dodelijke griepvirus van 1918-1920 uiteindelijk na een tweede golf zonder enig vaccin is verdwenen. Wie weet gebeurt zoiets nogmaals.

Vlek op vlek

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het virus diepe sporen heeft nagelaten in de maatschappij, en die komen bovenop een aantal andere problemen als handelsconflicten, Brexit, natuurgeweld en cybercriminaliteit.

Wat we bijvoorbeeld niet mogen onderschatten is dat opkomende markten en ontwikkelingslanden nog veel harder geraakt zijn door Covid-19 dan Europa en de Verenigde Staten, waar de overheden met gigantische financiële injecties de economie hebben ondersteund. Armere landen hebben dat geld eenvoudigweg niet.

Vertrouwen herstellen

Maar ook in het Westen is de schade groot. Zo heeft de coronacrisis nogmaals de grote verschillen tussen mensen mét en zonder vermogen benadrukt. Vooral jongeren uit arme gezinnen zullen nog jaren te lijden hebben onder het verloren onderwijsjaar. En vrijwel overal in het Westen zijn consumenten en bedrijven onzeker over de toekomst.

Volgens Rogoff wordt dat de grote uitdaging van overheden. Ze moeten ervoor zorgen dat het vertrouwen in de toekomst terugkomt, anders ziet het er somber uit. Ze moeten bedrijven weer aan het investeren krijgen en zorgen dat mensen hun geld niet sparen, maar uitgeven.

Lees ook: Wat als een tweede lockdown komt?

Reacties

3 Posts
beleggertje2020
0
Tjonge jonge, mensen geven hun geld niet uit als regeringen geen inkomens-horizon van 30 jaar meer kunnen bieden ! Vroeger ging men bij Philips werken en dan had je een baan voor het leven , gewoon bij dezelfde baas en met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden ! Als dat niet gebeurd zie ik het vooral heel somber in voor jonge mensen die ze nu nog maar es moeten zien te verdienen !
IceBear1
0
Maan Arkenbosch
0
Na de Corona perikelen komen de klimaatlasten en handels spanningen weer bovendrijven. De grote groep gepensioneerden met meestal een zakcentje worden via pensioen kortingen in de gordijnen gejaagd.Transport,horeca, ontspanning en de winkelstraat komt voorlopig niet op adem. Nog meer drukpersen laat het geld de verkeerde kant uit vloeien.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront