Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Te vroeg om Shells van deze wereld af te schrijven'

'Te vroeg om Shells van deze wereld af te schrijven'

De wereld verandert snel en er wordt volop ingezet op duurzamere vormen van energie. Dat is in eerste instantie slecht nieuws voor de oliemajors. Toch is het te vroeg om ze af te schrijven, stelt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

“Technologie is in, fossiele energie is uit en wat resteert is een bearmarkt voor oil & gas majors”, schrijft hij in een update.

'Dit kan lang duren'

“De tot voor kort onaantastbaar geachte positie van de energiereuzen brokkelt af. Aandelen als Royal Dutch Shell, BP en Total laten slechte prestaties zien dit jaar en blijven behoorlijk achter bij de brede markt. Het slechte nieuws is dat dit lang kan gaan duren.”

Toch is het te vroeg om ze af te schrijven, zo legt de analist uit. “De wereld kan de komende decennia gewoon nog niet zonder fossiele brandstoffen. Natuurlijk wint duurzame energie in rap tempo terrein, maar het heeft nog een lange weg te gaan.” 

Waterstof

Daarnaast zitten de grote oliebedrijven ook niet stil als gaat om de ontwikkelingen in schonere energiebronnen. Ze investeren in zon- wind- en waterkrachtenergie en vergeet ook waterstof niet. 

“Waterstof verdient aparte aandacht. Het is een energiedrager die op lange termijn hoge ogen moet kunnen gooien. De Europese Commissie heeft grote plannen met waterstof en is van plan daar veel geld tegenaan te smijten. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld Shell, dat al fors geïnvesteerd heeft in waterstoffabrieken.”

Maar er zitten ook nadelen aan. Het duurt nog lang en vergt nog enorme investeringen in onder andere infrastructuur voordat waterstof gemeengoed kan worden.

Lees ook: Shell: Te vroeg voor optimisme over energieprijzen

LNG

Dan LNG, vloeibaar gemaakt aardgas. “Hierin heeft Shell een stevige marktpositie opgebouwd, en de vooruitzichten zijn goed. LNG moet een belangrijke rol gaan spelen bij het terugdringen van het goedkope, maar zwaar vervuilende steenkool.”

“Gas is, zeker ten opzichte van olie en steenkool, een milieuvriendelijker alternatief en zal voorlopig nog een grote rol spelen in de energievoorziening aan huishoudens en bedrijven.”

Verder ziet Crum dat Covid-19 tot gevolg heeft gehad dat de vraag naar brandstof flink is ingezakt en de gebeurtenissen de elektrificatie van het wagenpark nog wat hebben versneld. “Maar de consument en het wegtransport zullen voorlopig de tank nog volgooien met benzine en diesel.”

Zichzelf opnieuw uitvinden

Al met al is Crum van mening dat Shell met zijn financiële slagkracht en kennis van de energiemarkten wel in staat moet zijn om een leidende rol te spelen in de energietransitie. “Het energieconcern heeft zwaardere stormen overleefd, maar staat wel voor de uitdaging zichzelf opnieuw uit te vinden.”

Lees verder: Kan 'Big Oil' echt duurzaam worden?