‘Europese auto-aandelen in de lift dankzij pandemie'

Door Belegger.nl op 11 september 2020 10:00 | Views: 5.122

‘Europese auto-aandelen in de lift dankzij pandemie'

Europese auto-aandelen lijken de verrassende winnaars van de coronapandemie te zijn. De Stoxx 600 Automobiles & Parts Index staat dit kwartaal op een winst van 14%. Dat is volgens Bloomberg News de beste prestatie van een groep van 19 verschillende industrieën. 

Sinds begin juli staan alle bedrijven die genoteerd zijn in de Europese auto-index, waaronder het Duitse Daimler AG, de Finse bandenproducent Nokian Renkaat Oyj en de Franse onderdelenfabrikant Valeo SA, in de plus.

Hoewel de auto-index op donderdag voor de zevende opeenvolgende sessie winst boekte, wat de beste run is dit jaar, staat de index year-to-date nog steeds op een daling van 12%.

Spectaculaire comeback China

De Europese autosector zit volgens Juergen Pieper, een analist van Bankhaus Metzler, in de lift vanwege de "spectaculaire comeback van China, een tweede kwartaal dat niet zo rampzalig was als gevreesd, stimuleringsmaatregelen in landen als Duitsland en Frankrijk en lage waarderingen". 

 

"Herstel en outperformance zullen doorgaan," voorspelde Pieper. De vraag naar elektrisch aangedreven voertuigen is sterk aan het groeien, waardoor waarderingen zouden kunnen stijgen.”   

Gedragsverandering: minder vliegen, meer rijden

De pandemie heeft tot een aantal veranderingen geleid in het gedrag van mensen, waaronder een mogelijke verschuiving van de bevolking naar buiten de steden. Deze trend zou een  potentiële stimulans kunnen zijn voor de vraag naar voertuigen.

“Simpel gezegd zullen de mensen minder vliegen, minder het openbaar vervoer gebruiken en meer autorijden,” schreven analisten Arndt Ellinghorst en Thanos Hadjiantonis van Sanford C. Bernstein & Co. deze week. “Bedrijfswinsten en cash flows zullen zich herstellen.”

De kaarten liggen anders

De snelle groei van het vliegverkeer in de afgelopen 30 jaar ging ten koste van personenwagens. Nu zal zelfs een lichte toename in het reizen met de auto kunnen leiden tot een stijging van de autoverkopen. Sanford Bernstein verwacht dat de bedrijfswinsten van een aantal autoproducenten tegen 2021 of 2022 weer zijn op het niveau van voor de pandemie. 

Berenberg heeft een koopadvies gegeven voor Valeo, de wereldwijde Franse auto-onderdelenleverancier Faurecia SA en zijn Duitse concurrent Schaeffler AG. Als reden noemde de investeringsbank onder meer de waardering en de winstmarges, die naar verwachting dit jaar de bodem hebben bereikt. Volgens hem kunnen de bedrijven goed profiteren van de grote transitie naar elektrisch rijden in het post-coronatijdperk.

Lees ook: 'Tesla gevaarlijkste aandeel op Wall Street'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group