Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Het grootste gevaar op de beurs bent u zelf

Het grootste gevaar op de beurs bent u zelf

"Stierenmarkten worden geboren in pessimisme, groeien bij scepticisme, worden volwassen door optimisme en sterven in euforie."

Deze uitspraak is afkomstig van beurslegende en waardebelegger Sir John Templeton. Volgens columnist Mitch Tuchman van Marketwatch doen beleggers er goed aan zijn wijsheden in hun oren te knopen.

Zijn we al euforisch?

Wie een paar minuten de tijd neemt om het financiële nieuws door te nemen, online of op televisie, loopt volgens Tuchman het risico "het beleggersequivalent van een whiplash" op te lopen. De koersen van sommige aandelen rijzen de pan uit, terwijl het op economisch gebied een drama is.

Intussen overspoelen duizenden onervaren daghandelaren gewapend met hun smartphones de markt met orders. Dat heeft er in een aantal gevallen voor gezorgd dat zelfs de koersen van bedrijven die bankroet waren, of amper inkomsten hadden, omhoog schoten.

Sell the rally

Als de euforie de boventoon voert en de krantenkoppen bizar lijken, begint zelfs de kalmste belegger op te letten. En daarin schuilt nu juist het gevaar. De gasten op een uitbundig feest zijn uiteindelijk allemaal van plan om naar huis te gaan, maar niemand heeft een idee wanneer, zo waarschuwde de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett eens.

"De duizelige feestgangers zijn allemaal van plan om vlak voor het eind te vertrekken. Het enige probleem: er hangen geen klokken bij de dansvloer", zo zei hij tegen zijn aandeelhouders.

En als u in staat was om weg te komen, dan is nu het probleem om te beslissen wanneer u terugkeert. Veel beleggers liepen in maart weg toen de markt bijna de bodem bereikte. Hoeveel van hen stapten pas in juni weer in de markt, ruim na de opleving?

Laten we een stap terug doen. Waarom ging de markt naar beneden? Waarom ging die weer omhoog? En wat gaat er nu waarschijnlijk gebeuren?

(G)een verrassing

We weten waarom aandelen zo sterk terugvielen in februari en maart. Het coronavirus zelf was geen verrassing. De hele wereld keek naar wat er in China gebeurde, gevolgd door Italië.

De verrassing was de incompetente reactie toen het virus uiteindelijk de VS bereikte, gevolgd door helaas veel doden en sluitingen van grote delen van de economie. Het virus is blijven hangen en de sluitingen van onder meer scholen, restaurants, hotels en de reissector dus ook.

Dat was slecht nieuws voor de detailhandel en transportaandelen. Maar het was goed nieuws voor een heleboel andere bedrijven; met name makers van online vergadersoftware en e-commerce. Steun van de Amerikaanse overheid hielp, maar nu zijn er twijfels over de voortzetting van de steun en over een eventuele nieuwe economische neergang.

Tel daar nog chaotische Amerikaanse presidentsverkiezingen bij op en u begrijpt waarom de gemiddelde Amerikaan redelijk bezorgd is over zijn pensioenpot.

Zes onzekere maanden

Maar het gevaar is dat u reageert op kortetermijngebeurtenissen alsof het gaat om permanente veranderingen. En daarmee bent u zelf het gevaar, concludeert Tuchman.

In de nabije toekomst zullen er een of twee, misschien zelfs meerdere vaccins tegen het coronavirus worden uitgerold over de wereld. Bedrijven zullen zich voorbereiden op een geleidelijke terugkeer naar de normale gang van zaken. De verkiezingen zullen komen en gaan.

Denk daar eens over na, zo vervolgt Tuchman. Dit scenario zou zich binnen zes maanden kunnen voordoen, misschien sneller. Zou u iets veranderen aan uw langetermijnportefeuille vanwege een zes maanden durende periode van relatieve onzekerheid?

Als u voorzichtig en breed gespreid belegt via een goedkoop indexfonds, wat zou u verkopen of kopen? Een brede spreiding van uw portefeuille is bedoeld om schokken op te vangen, maar ontmoedigt ook onbezonnen keuzes die onder druk worden gemaakt.

Het leren beheersen van uw emotionele reacties op het nieuws, zelfs verrassend nieuws, speelt een grote rol bij het succesvol beleggen op de lange termijn. Ook deze crisis gaat een keer voorbij.

Lees ook: Shiller: Beleggers verliezen alle logica uit het oog tijdens coronacrisis