Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Welke aandelen moet u nu kopen?

Welke aandelen moet u nu kopen?

Het zijn interessante tijden voor beleggers. De corona-uitbraak heeft grote gevolgen voor bedrijven. Zoals verwacht hebben veel bedrijven last gehad van de overheidsmaatregelen, maar er zijn ook diverse bedrijven die juist voordeel hadden van de omstandigheden.

Enorme verschillen

Dit leidt tot grote verschillen in rendementen. De verschillen tussen de slechtst en best presterende aandelen lagen de laatste jaren dichter bij elkaar. Doordat steeds meer beleggers kiezen voor indexbeleggen gaan veel aandelen tegelijk omhoog en omlaag.

Maar in 2020 is dat helemaal anders. De verschillen tussen de beste en de slechtste bedrijven zijn enorm. 

Laatste jaren tussen 30% en 40%...

De website Novel Investor heeft een mooi overzicht gemaakt de rendementen per sector in de afgelopen jaren. In 2015, 2016 en 2018 was het verschil tussen de beste en de slechtste sector ongeveer 30%.

In 2017 en 2019 lag het verschil wat hoger, rond de 40%. Mede door de hoge rendementen van informatietechnologie aandelen. 

...maar in 2020 is het verschil 50%

Over het eerste half jaar kwam het bovengenoemde verschil al uit op 50%. De sector informatietechnologie presteerde +15% en de sector energie daalde -35%.

IT-bedrijven hebben weinig menselijke interactie en konden daardoor snel groeien. Energiebedrijven hadden veel last van lagere vraag naar olie als gevolg van de quarantainemaatregelen. 

Kansen voor beleggers

De grote rendementsverschillen bieden kansen voor de actieve belegger. Sommige bedrijven zijn (te) hoog gewaardeerd en zullen de hoge verwachtingen niet kunnen waarmaken.

Andere bedrijven zijn te zwaar afgestraft, waardoor ook veel potentie is voor herstel. Maar waar vind je kandidaten voor koersherstel? 3 tips:

1. Lage waardering

Allereerst is het verstandig om te kijken naar aandelen met een lage waardering. Parameters die iets zeggen over de waardering zijn koers/winst, koers/boekwaarde en dividendrendement. Bij een lage waardering koop je het bedrijf relatief goedkoop.

Diverse sectoren zijn momenteel zeer laag gewaardeerd. Onder andere door het opschorten van de dividenden zijn banken en verzekeraars sterk afgewaardeerd. Ook de meeste autofabrikanten (Tesla als grote tegenhanger) en telecombedrijven hebben momenteel een hele lage waardering.

Bij deze bedrijven is de beurswaarde al onder de intrinsieke waarde gedaald, waardoor de kans op een verdere koersdaling klein is. 

2. Toekomstbestendig businessmodel

Onder de voorwaarde natuurlijk dat de intrinsieke waarde niet scherp daalt. Het tweede selectiecriteria hangt daarom samen met de ontwikkeling van het bedrijf. Belangrijk is om bedrijven te kiezen met een toekomstbestendig businessmodel.

Daarnaast is het prettig als corona geen al te grote impact heeft gehad. Een traditioneel bedrijf als Ahold Delhaize bijvoorbeeld, is met dochter Bol.com goed gepositioneerd voor meer online shopping en heeft per saldo weinig last gehad van de corona uitbraak.   

3. Aandacht voor duurzaamheid

Verder is het raadzaam te kijken naar de duurzame prestaties van een bedrijf. De aankomende jaren wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor beleggers en er kwam al steeds meer aandacht voor. Overheden zullen deze trend in de aankomende jaren proberen te versnellen.

Daardoor zal er meer vraag komen naar bedrijven die goed scoren op duurzaamheid. Dat is natuurlijk positief voor de koersontwikkeling. Via Yahoo Finance kun je de data van Sustainalitics over veel grote bedrijven vinden.

Conclusie

In 2020 zijn de rendementsverschillen tussen goed en slecht presterende aandelen enorm. Dat biedt kansen voor actieve beleggers. In bepaalde sectoren kun je nu aandelen kopen tegen lage waarderingen, maar niet alle laag gewaardeerde aandelen zijn even interessant.

Vooral de bedrijven die al zijn voorbereid op de toekomst en voldoende oog hebben voor duurzaamheid zijn kansrijk. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht