Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Een ETF voor als zich weer een zwarte zwaan voordoet

Een ETF voor als zich weer een zwarte zwaan voordoet

Wat staat ons de komende maanden te wachten op de aandelenmarkten? Hoewel elk moment in de geschiedenis altijd aanvoelt als het meest precaire tot nu toe, is 2020 door de pandemie en de onstabiele internationale politiek een uitzonderlijk jaar. 

Een harde Brexit, een betwiste Amerikaanse verkiezing, een flop met de ontwikkeling van het coronavaccin, het kunnen allemaal katalysatoren zijn voor een krach.

Aan de andere kant zouden beleidsreacties, of andere welkome verrassingen, tot een opleving kunnen leiden, vergelijkbaar met de rally die eind maart begon.

Wat te doen als belegger?

Volgens Marketwatch biedt een nieuw indexfonds uitkomst.  

De Simplify US Equity PLUS Convexity (SPYC) ETF, die begin september werd gelanceerd, maakt gebruik van opties om beleggers toegang te bieden tot de bredere aandelenmarkt, met bescherming tegen grote schommelingen in beide richtingen. 

"De vraag die je moet stellen is: hoe gaan de markten er de komende zes maanden uitzien? En iedereen die je vertelt dat hij het antwoord weet, liegt", zei Dave Nadig, beleggingshoofd en directeur onderzoek van ETF Database.

'Staarten net zo belangrijk'

"Vier of vijf jaar geleden hadden we allemaal een basisverwachting, met een paar variaties", zei Nadig. "Nu zitten we in een ander soort markt, waarbij de staarten net zo waarschijnlijk zijn als de centrale tendens."

Een staartrisico is een statistisch zeer kleine kans op extreme gebeurtenissen, zoals de coronacrisis.

Optiestrategie

SPYC stelt beleggers volgens Nadig in staat om de winst uit de staarten te 'maximaliseren' wanneer de curve is verpletterd. Het indexfonds wordt gerund door Paul Kim en Brian Kelleher, twee oude rotten uit het vak die beiden jarenlang hebben gewerkt voor PIMCO, een enorme vermogensbeheerder die bekend staat om zijn obligatiestrategieën.

Hun optiestrategie werkt als volgt: 98% van de portefeuille van SPYC is belegd in de S&P 500-index, via iShares' populaire en spotgoedkope IVV indexfonds. De resterende 2% is belegd in puts en calls.

Dit zijn financiële instrumenten die de belegger in staat stellen om het onderliggende effect op bepaalde punten in de toekomst tegen vooraf bepaalde prijzen te verkopen en te kopen. Bij een calloptie hebt u de mogelijkheid om een aandeel te kopen, terwijl u bij een putoptie juist kunt verkopen.

Hoe groter de schommelingen, hoe beter

Die 2% doet veel zwaar werk. Een putoptie biedt bescherming aan de onderkant, en helpt het kapitaal te behouden, terwijl callopties bescherming bieden tegen grote opwaartse bewegingen.

Hoe groter de schommelingen op de markt, hoe meer die voordelen de portefeuille ten goede komen. Dat is een financieel marktconcept dat bekend staat als 'convexiteit', wat de ‘C’ is in SPYC.

Het ergste dat er kan gebeuren? Een rustige markt

Wat is het worst case scenario voor een belegger in SPYC? Een scenario waarin de markten rustig voortkabbelen en niet te ver naar boven of naar beneden gaan.

De 2% die aan de optiestrategie wordt toegekend, zou dan verloren gaan. Met andere woorden, de 100 dollar die in het fonds wordt belegd zou dan 98 dollar worden.

'Markt is manisch'

Het oplossen van 'het probleem van de twee staarten' houdt veel beleggers momenteel bezig.

Stanley Druckenmiller, de voormalige hedgefondsmanager die nu miljarden waard is, stelde in gesprek met Bloomberg News begin september dat de markt manisch is vanwege de interventies van de Federal Reserve. De inflatie kan de komende jaren met 5 of 10% omhoogschieten, zei hij, terwijl deflatie net zo goed mogelijk is.

Ander risicobeheer 

Dankzij de manoeuvres van de centrale bank in de nasleep van de coronacrisis werken beproefde benaderingen van het risicobeheer mogelijk niet meer. 

"Volgens ons zijn obligaties nu net zo risicovol ", zei Kim. Andere traditionele veilige haven-beleggingen, zoals goud, zijn evenzeer uitgerekt, betoogde Nadig. 

De waarderingen voor obligaties zijn nog bijna nooit zo hoog geweest, terwijl de rendementen zelden zo laag zijn geweest. Maar alles omzetten naar cash brengt ook veel risico's met zich mee: zo is de S&P 500 sinds het laagste niveau van maart met meer dan 50% gestegen.  

Bekijk ook: Hoe herstel ik van een fors koersverlies?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht