Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman Sachs: Waardeaandelen hebben meeste baat bij vaccin

Goldman Sachs: Waardeaandelen hebben meeste baat bij vaccin

Waardeaandelen zullen meer profiteren van een vaccin tegen het coronavirus dan cyclische aandelen. Dat stellen analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs volgens Bloomberg News.

Tussen 22 augustus en 8 september steeg de kans dat er een vaccin beschikbaar zou zijn in het eerste kwartaal van volgend jaar van rond de 40% naar 70%. In die periode hebben waardeaandelen het 3 procentpunten beter gedaan dan groeiaandelen, zo signaleerden analisten van Goldman Sachs.

Cyclische aandelen presteerden minder goed dan defensieve effecten. "De consensus onder beleggers is dat cyclische aandelen beter zullen presteren wanneer een vaccin wordt gevonden", aldus de analisten. "Maar de correlatie tussen het rendement en de vooruitzichten voor een vaccin suggereren juist waarde de beste tactische uitdrukking van deze visie is en niet zozeer cyclisch."

Rotatie

Waardeaandelen lopen al jaren achter bij groeiaandelen. Zo heeft de Russell 1000 Value Index sinds eind 2016 een groei laten zien van zo’n 7%, terwijl zijn groeitegenhanger is verdubbeld.

Veel experts op Wall Street hebben de afgelopen maanden een omslag voorspeld. Hoewel het nog niet zo ver is, zou de ommekeer deze maand wellicht kunnen plaatsvinden, nu de technologische hoogvliegers een terugtrekkende beweging aan het maken zijn.

Profiterende sectoren

Goldman noemde voedsel, drank en tabak als sectoren met de hoogste vaccincorrelatie. Ook een aantal traditioneel cyclische industrieën, zoals materialen en kapitaalgoederen, behoren tot de sectoren die het naar verwachting goed zullen doen.

Technologie, hardware en apparatuur, halfgeleiders en de detailhandel zijn het meest negatief gecorreleerd met de komst van een vaccin, aldus Goldman.

De komst van een vaccin zou eventueel kunnen samenvallen met de presidentsverkiezingen in VS in november, en waardeaandelen nog even een duwtje in de rug geven.

Lees ook: Hoe prijst de markt een vaccin in?