Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Shell: Niet zomaar kostenbesparingen

Shell: Niet zomaar kostenbesparingen

Maandagochtend werd bekend dat Shell fors, naar verluidt tot wel 40%, wil gaan besparen op de kosten bij de olie- en gasproductie van het bedrijf. De stappen zijn onvermijdelijk als Shell klaar wil zijn voor de toekomst, zo valt op te maken uit het artikel dat persbureau Reuters eraan wijdt.

Kostenbesparingen zijn essentieel voor de plannen van Shell om te groeien in duurzame energie, waar de marges relatief laag zijn, schrijft de website. Ook de concurrentie wordt heftiger: branchegenoten BP en Total vechten harder om marktaandeel in een wereldeconomie waar de aandacht steeds meer op ‘groen’ komt te liggen.

Wat voor bedrijf wil Shell zijn?

"We hadden een goed businessmodel, maar is het ook klaar voor de toekomst? Het gaat echt om grote veranderingen, niet alleen over structuur maar ook over cultuur en wat voor type bedrijf we willen zijn", citeert Reuters ‘een senior bron binnen Shell’, die anoniem wil blijven.

Shell bekijkt nu hoe het kosten kan besparen bij de olie- en gasproductie, de grootste divisie, ook wel bekend als upstream. Denk aan het snijden in operationele kosten en het schrappen van nieuwe projecten. De focus moet komen te liggen op enkele ‘key hubs’, waar de Golf van Mexico, Nigeria en de Noordzee onder vallen. 

Meer inzetten op biobrandstoffen

Wat betreft de downstream moet er ook bezuinigd worden op – wereldwijd het grootste - netwerk van bijna 45.000 tankstations. Deze moeten een cruciale rol gaan spelen in de energietransitie. 

Verder zijn er plannen om het aantal raffinaderijen terug te brengen van 17 naar 10. Drie zijn er al verkocht, schrijft Reuters. De herstructurering houdt ook in dat er meer ingezet gaat worden op biobrandstoffen, chemische stoffen en smeermiddelen. 

Gestroomlijnder

Daarnaast worden in alle drie de divisies banen en managementlagen geschrapt, om het bedrijf verder te stroomlijnen. "We ondergaan een strategische reorganisatie om een simpeler bedrijf te worden, dat ook kostenconcurrerend is. We kijken naar een hele reeks opties en scenario’s die nu grondig onderzocht worden", aldus een woordvoerster van Shell.

De oliereus, die eind 2019 83.000 medewerkers in dienst had, wist tussen 2014 en 2017 al 7 miljard dollar aan kosten te besparen. De scherpe economische terugval door de coronacrisis, in combinatie met Shells plannen om in 2050 klimaatneutraal te zijn, geeft aanleiding tot de volgende zet.

'Op schema'

Topman Ben van Beurden gaf in juli al aan dat de onderneming op schema ligt om in maart 2021 tussen de 3 en 4 miljard dollar bespaard te hebben, door het schrappen van banen en bonussen.

Volgens hem hebben de reisbeperkingen door corona ertoe geleid dat het bedrijf sneller digitaliseert, terwijl machine learning helpt om het aantal storingen te verminderen en de onderhoudstijd te verkorten.

Zie ook: 'Te vroeg om Shells van deze wereld af te schrijven'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht