De 4 meest gemaakte fouten in verkiezingsjaren

Door Belegger.nl op 14 oktober 2020 08:40 | Views: 3.201

De 4 meest gemaakte fouten in verkiezingsjaren

Veel beleggers zien de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgende maand met veel angst en beven tegemoet.

Dat is volgens The Motley Fool nergens voor nodig. De Amerikaanse beleggingswebsite zette de vier grootste fouten op een rij die veel beleggers maken tijdens verkiezingsjaren.

1. Alles omzetten in cash

Sommige beleggers worden zo nerveus van een Amerikaanse presidentsverkiezing, dat ze hun hele portefeuille verkopen en het geld vrijwel renteloos aan de zijlijn parkeren. Ze bouwen hierover vervolgens geen rendement meer op.

The Motley Fool erkent dat de verkiezingsuitslag zeker een daling op de markten zou kunnen veroorzaken op de korte termijn, vooral als de uitslag wordt betwist. Maar historisch gezien heeft de aandelenmarkt altijd beleggers beloond die niet uitstapten, maar vast bleven houden aan een gediversifieerde langetermijnportefeuille.

2. Wachten met beleggen tot na de verkiezingen

Proberen de markt te timen om welke reden dan ook, is zelden een winstgevende strategie. De verkiezingen vormen hierop geen uitzondering.

The Motley Fool schetst drie mogelijke scenario's. In één daarvan investeert u aan het begin van een verkiezingsjaar. In het tweede geval legt u elke maand in, gedurende tien maanden in de aanloop naar de verkiezingsdag. En in het derde scenario wacht u tot na de verkiezingen en belegt u vervolgens in een keer een groot bedrag.

Dat laatste scenario zou het slechtste rendement hebben opgeleverd in 16 van de afgelopen 22 verkiezingen over een periode van vier jaar, zo blijkt uit onderzoek van Capital Group. De beste strategie is om de verkiezingen helemaal te negeren als het gaat om beleggingsbeslissingen.

3. Te veel letten op volatiliteit op de korte termijn

Tijdens een Amerikaans verkiezingsjaar laten de markten historisch gezien veel schommelingen zien in de maanden november en december, direct nadat de uitslag bekend is.

U kunt deze volatiliteit het best negeren. Marktbewegingen op de korte termijn hebben immers erg weinig invloed op de resultaten op de lange termijn, dus weersta de drang om te verkopen puur en alleen omdat er veel volatiliteit is.

4. Uw strategie baseren op peilingen

De verkiezingsuitslag de Amerikaanse politiek op veel manieren beïnvloeden, maar wie president wordt zal waarschijnlijk weinig impact hebben op onze aandelenportefeuilles.

Ongeacht of een Republikein of een Democraat president wordt, liggen de beursrendementen meestal onder het gemiddelde gedurende de eerste twee jaar van de ambtstermijn en boven het gemiddelde tijdens de laatste twee jaar, aldus een historische analyse van Fidelity. Dit fenomeen wordt Presidential Cycle genoemd.

Laat u niet afleiden

Het grootste risico voor Wall Street is niet is wie er wint, maar dat er geen duidelijke winnaar is. De markten hebben immers nergens een grotere hekel aan dan aan onzekerheid.

Mocht de beurs instorten, dat zal dat waarschijnlijk gebeuren als gevolg van economische omstandigheden, zoals nieuwe lockdowns als gevolg van de coronapandemie of een stortvloed aan faillisementen.

De verkiezingen zouden geen invloed moeten hebben op uw algemene beleggingsstrategie. Houd vast aan uw langetermijnstrategie en laat u niet afleiden eventuele chaos op de korte termijn.

Lees ook: 'Aandelen stijgen in 2021, ongeacht wie de verkiezingen wint'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront