Warren Buffetts eigen opvatting over diversificatie

Door Belegger.nl op 15 oktober 2020 08:15 | Views: 12.075

Warren Buffetts eigen opvatting over diversificatie

Beleggers wordt al jaren verteld dat een gediversificeerde aandelenportefeuille een must is in roerige tijden. Toch doet Warren Buffett, ‘s werelds meest succesvolle belegger, daar nauwelijks aan.

Meer dan 78% van de geïnvesteerde activa van Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway, in totaal bijna 188 miljard dollar waard, is belegd in slechts vijf aandelen, noteert The Motley Fool.

Berkshire Hathaway heeft in de afgelopen 55 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement geboekt van 20,3%. Stel dat u in 1965 100 dollar had belegd in Berkshire Hathaway, dan had u aan het einde van 2019 een fortuin van 2,7 miljoen dollar gehad.

Dit zijn de vijf bedrijven:

Apple: 115,4 miljard

Deze Amerikaanse techreus is goed voor bijna de helft van het geïnvesteerde vermogen van Berkshire Hathaway en zou bij verkoop bijna 80 miljard dollar winst opleveren voor Buffett. En daar komt het dividend nog bij.

Beleggers die Apple kopen, weten precies wat ze krijgen. De iPhone is nog steeds razend populair in de VS, en de 5G-versie zal waarschijnlijk een belangrijke groeikatalysator zijn in het laatste kwartaal van dit jaar en begin volgend jaar. Verder is topman Tim Cook bezig een omslag te maken naar dienstverlening, wat de marges en de winstcijfers nog meer op zal voeren.

Buffett is ook een grote fan van het dividendbeleid van Apple. Het bedrijf betaalt jaarlijks 14 miljard dollar aan dividend uit en heeft bovendien op agressieve wijze eigen aandelen teruggekocht.

Lees ook: Warren Buffetts portefeuille bestaat voor bijna de helft uit Apple

Bank of America: 26,1 miljard

Het is geen geheim dat Buffett een grote fan is van bancaire aandelen, vooral omdat ze op de lange termijn geld opleveren. Buffett vult de portefeuille van Berkshire Hathaway vaak met cyclische bedrijven die kunnen profiteren van lange periodes van economische groei.

Bank of America past zeker in dat straatje. Zodra de Fed besluit om de rente te gaan verhogen zal Bank of America profiteren. Verder heeft de bank de afgelopen jaren bezuinigd op met name de personeelskosten: digitaal en mobiel bankieren worden steeds populairder, dus BofA heeft ervoor gekozen om een klein percentage van de kantoren te sluiten om de uitgaven te beperken.

Coca-Cola: 20,2 miljard

Deze Amerikaanse drankengigant maakt al 32 jaar deel uit van de portefeuille van Berkshire Hathaway en zal waarschijnlijk niet snel worden verkocht.

Er zijn twee redenen waarom Buffett van Coke houdt. Ten eerste heeft het bedrijf een sterke naamsbekendheid en een enorm geografisch bereik. Coke is actief in bijna elk land ter wereld, met uitzondering van Noord-Korea en Cuba.

Ten tweede is Coke een zogeheten dividendaristocraat - de uitkering wordt telkens verhoogd - die Buffett door de jaren heen een grote hoeveelheid geld heeft opgeleverd.

Bekijk ook: Met dividend verdubbelt Buffett zijn geld

American Express: 16,1 miljard

Deze Amerikaanse betalingsgigant maakt al 27 jaar deel uit van de portefeuille van Buffett. 

Zoals gezegd is Buffett een fan van bedrijven die kunnen profiteren van lange periodes van economische expansie. American Express verwerkt niet alleen transacties voor de detailhandel binnen zijn netwerk, maar leent ook geld uit aan particulieren en bedrijven, en plukt zo de vruchten van rente-inkomsten.

Hoewel American Express wel is blootgesteld aan het risico op wanbetaling tijdens recessies, duren periodes van economische groei aanzienlijk langer dan periodes van krimp. Bovendien heeft het bedrijf in de loop der jaren veel welvarende consumenten aan zich weten te binden. De welgestelden hebben over het algemeen weinig last van een  kleine economische terugval, waardoor American Express zich beter door de huidige economische zwakte heen kan slaan dan de concurrentie.

Kraft Heinz: 10,2 miljard dollar

Tot slot is er Kraft Heinz, dat weinig indruk heeft gemaakt de afgelopen jaren. Berkshire Hathaway bezit iets meer dan een kwart van de uitstaande aandelen van het bedrijf.

Het probleem is dat Heinz in 2016 te veel heeft betaald voor Kraft Foods, waardoor het gecombineerde bedrijf in februari 2019 meer dan 15 miljard dollar aan goodwill heeft afgeschreven op een aantal belangrijke merken en zijn dividend met 36% heeft verlaagd.

Hoewel verkoop van een aantal producten flink omhoog ging vanwege de coronapandemie, heeft Kraft Heinz nog steeds te kampen met 33,3 miljard dollar aan goodwill en bijna 29 miljard dollar aan langetermijnschulden. Er is gewoon niet veel ruimte om de verkoop te stimuleren.

Toch strijkt Buffett jaarlijks 1,60 dollar per aandeel aan dividend op, wat neerkomt op een uitkering van maar liefst 521 miljoen dollar. In zo'n geval is afwachten misschien niet heel vervelend.

Lees ook: Hoeveel aandelen zijn nodig om de markt te verslaan?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront