Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'ASML veegt twijfel van tafel'

'ASML veegt twijfel van tafel'

ASML presenteert uitstekende derdekwartaalcijfers waarmee het de lichte twijfels over het wat mindere tweede kwartaal van tafel veegt, zo stelt analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk.

Het vlaggenschip van de AEX zag geen grote verstoringen door corona in de afgelopen drie maanden. “De eigen omzetverwachtingen werden overtroffen en de orderintake is weer op niveau. De kwartaalwinst per aandeel kwam uit op 2,53 euro”, schrijft hij in een analyse. 

De analist wijst wel op het EUV-aandeel in de orderintake, dat erg laag is. “Slechts 595 miljoen euro van de 2,9 miljard aan nieuwe orders kwam van EUV. Maar dit wisselt wel behoorlijk ieder kwartaal, dus trek daar niet meteen conclusies uit. Het is wel iets om de in de gaten te houden.”

'Winstmarges EUV zullen groeien'

“De markt kijkt al naar 2021 en ASML verwacht daar een lage dubbelcijferige groei, ofwel tussen de 10 en 15%.” Volgens Weeteling zullen de winstmarges op EUV verder oplopen, dankzij een optimalisering van de productieproces. “De winst per aandeel zal grotere stappen gaan zetten dan de omzet.”

“Het wordt interessant om te zien hoe de vraag naar EUV zich gaat ontwikkelen, want dit is de speerpunt van de technologische vooruitgang. Ook is het een indicator voor het tempo van de algehele technologische vooruitgang op chipgebied.”

'Waardering is fair'

De koerswinstverhouding van ASML ligt nu op 34. Dat vindt Weeteling fair. “Het is een gezond bedrijf met lage dubbelcijferige groei en een semi-monopoliepositie in een cruciaal onderdeel van de chipindustrie.”

Zie ook: 'Koop ASML en Micron Technology'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht