Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Cijferregen oliesector: hier moet u op letten

Cijferregen oliesector: hier moet u op letten

Oliebedrijven over de hele wereld zijn in 2020 bijzonder hard geraakt door de coronapandemie. Door de wereldwijde lockdowns is de vraag naar energie sterk teruggelopen, wat heeft geleid tot een flinke daling van de olieprijs. 

De komende maand zullen beleggers meer te weten komen over de financiële situatie van veel energiegiganten. Vorige week maakten de Amerikaanse concerns Schlumberger en Haliburton al hun kwartaalcijfers bekend. Het Brits-Nederlandse Shell volgt op 29 oktober.

Dit kunt u volgens analisten van Zacks de komende maand verwachten tijdens de cijferregen in de oliesector. 

Olieprijs

Volgens de US Energy Information Administration lag de gemiddelde prijs voor een vat ruwe West Texas Intermediate (WTI) olie in juli, augustus en september 2019 op respectievelijk 57,35 dollar, 54,81 dollar en 56,95 dollar.

Dit jaar waren de gemiddelde prijzen veel lager: 40,71 dollar in juli, 42,34 dollar in augustus en 39,63 dollar in september. Ook de prijs voor aardgas is gedaald. 

Lagere omzet- en winstcijfers

De vooruitzichten voor zowel de omzet- als de winstcijfers zijn niet bepaald rooskleurig. Volgens Zacks zullen de winstcijfers voor de oliesector in het derde kwartaal waarschijnlijk 106% lager liggen dan vorig jaar, terwijl de omzet 31,1% zal afnemen. 

Van upstream (exploratie en productie) tot midstream (pijpleidingen) en downstream (raffinage en distributie); er is geen enkel bedrijfsonderdeel in de oliesector dat geen last had van de crisis. 

De instorting van de olieprijzen heeft bovendien geleid tot een vermindering van de booractiviteit. Nu bedrijven door de sterk gedaalde prijzen en -vraag hun productie verminderen, worden de pijplijnbedrijven geconfronteerd met een daling van de hoeveelheid olie die verwerkt wordt via hun installaties. Dat zal weer gevolgen hebben voor hun winstcijfers. 

Zie ook: Shell: Niet zomaar kostenbesparingen

Dividendverlagingen

De coronapandemie heeft een aantal energiebedrijven - waaronder enkele van 's werelds grootste – ertoe gedwongen om in de afgelopen twee kwartalen het dividend te verlagen.

Zo verminderde Schlumberger zijn dividenduitkering met maar liefst 75%. Shell reduceerde zijn dividend voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, terwijl de Britse oliereus BP voor het eerst in tien jaar zijn uitbetaling verlaagde.

Hoop

Toch gloort er hoop. De recente dividendverhoging door ConocoPhillips wordt door veel waarnemers beschouwd als een teken van vertrouwen in de prognoses voor de olieprijs.

Hoewel alle ogen gericht zullen zijn op de winstcijfers van de Amerikaanse giganten ExxonMobil en Chevron, is het onwaarschijnlijk dat zij zullen overgaan tot een dividendverlaging nu de prijs voor ruwe WTI olie is gestabiliseerd en schommelt rond de 40 dollar per vat.

De grote midstreamspelers - die grotendeels immuun zijn voor schommelingen van de grondstoffenprijzen - weten tot nu toe hun dividend te handhaven. 

Positieve indicatoren

De resultaten van het tweede kwartaal waren waarschijnlijk de slechtste in jaren, omdat tijdens deze periode de coronapandemie de grootste impact had. 

Hoewel het derde kwartaal naar verwachting niet erg veel beter zal zijn, verwacht Zacks wel enige verbetering op basis van de stabilisatie van de olieprijzen, een opleving in de aardgassector en het gebrek aan grote productiebeperkingen.   

De cijferregen geeft oliebedrijven bovendien de kans om beleggers te laten weten wat ze hebben gedaan om de crisis het hoofd te bieden. 

Veerkracht meten

Een effectieve manier om de kracht en veerkracht van een bedrijf te meten is te kijken of het bedrijf in kwestie een verbetering van de prognose meldt. Let daarbij vooral op initiatieven om de kosten te verlagen, updates over de vrije kasstroom en een opwaartse bijstelling van de geschatte productie.

Lees meer: 'Te vroeg om Shells van deze wereld af te schrijven'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht