Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Amerikaanse fondsbeheerders optimistisch over aandelen

Amerikaanse fondsbeheerders optimistisch over aandelen

2020 is een jaar dat ons nog lang zal heugen. Tot nu toe is er sprake geweest van een impeachmentproces tegen de zittende Amerikaanse president, een pandemie, een recessie, een berenmarkt, een stierenmarkt en een omstreden presidentiële campagne.

Het komende jaar kan echter net zo roerig zijn. Er is immers grote onzekerheid over wie de verkiezingen zal winnen, wanneer er een vaccin zal zijn tegen het coronavirus, en wanneer de economie en de bedrijfswinsten zich zullen herstellen. De hoge aandelenkoersen en de historische lage rente maken het positioneren voor 2021 tot een nog grotere uitdaging. Geen wonder dat beleggers moeite hebben om de richting van de markt in te schatten.

Toch zijn Amerikaanse fondsbeheerders - in tegenstelling tot de institutionele beleggers - volgens Barron’s in een opperbeste stemming - althans, dat zeiden ze eind september tegen de enquêteurs.

54% van de respondenten in de meest recente Big Money-peiling van Barron’s zei optimistisch te zijn over de vooruitzichten voor Amerikaanse aandelen in de komende 12 maanden. Ruwweg een derde beschrijft zichzelf als neutraal, en de resterende 13% is bearish.

De S&P 500-index is sinds de coronacrash van medio maart met maar liefst 55% gestegen. Ongeveer 44% van de ondervraagden beschouwt de Amerikaanse markt inmiddels als overgewaardeerd, terwijl 50% de waarderingen redelijk vindt.

De toekomst van de beurs

De dure aandelen verklaren wellicht waarom zelfs de meest optimistische fondsbeheerders de komende maanden een weinig spectaculaire stijging van de beurzen voorzien. Deze groep voorspelt dat de Dow Jones-index het jaar rond het huidige niveau van 28.195 punten zal afsluiten, en denkt dat de index tegen medio 2021 rond de 30.000 punten zal staan. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van nu.

De beren verwachten dat de Dow tussen nu en het einde van het jaar met ongeveer 12% onderuit zal glijden en volgend jaar zomer rond de 23.356 punten zal staan.

De beste belegging

Iets meer dan de helft van de geldmanagers verwacht dat Amerikaanse aandelen met 6% tot 10% op jaarbasis zullen stijgen in de komende tien jaar. Bijna tweederde vindt aandelen de meest aantrekkelijke belegging.

11% geeft de voorkeur aan goud, terwijl 7% vastrentende waarden, contant geld of onroerend goed als de beste belegging ziet. 4% van de ondervraagden noemde grondstoffen als beste vermogensklasse.

"Op de lange termijn is onze visie dat aandelen nog steeds het beste zijn, vooral gezien de huidige vastrentende omgeving", zegt David Osborn, president van Osborn Williams & Donohoe in de Amerikaanse stad Cincinnati. "De huidige lage rente en het potentieel voor stijgende rente op een bepaald moment in de toekomst kunnen leiden tot negatieve rendementen op obligaties als je corrigeert voor inflatie."

Een coronavaccin

Mary McGrath, uitvoerend vice president en portefeuillebeheerder bij Cozad Asset Management in de Amerikaanse stad Champaign, verwacht een paar onstabiele maanden tussen nu en het einde van het jaar. "Maar ik geloof ook dat de markt altijd anticipeert op wat er gaat gebeuren,” aldus McGrath. "Als we eenmaal in 2021 zijn, en we krijgen een vaccin, en de economie begint aan te trekken, dan zal de aandelenmarkt hoger staan dan nu."

Ongeveer een kwart van de ondervraagden verwacht dat tegen het einde van dit jaar een of meer vaccins tegen Covid-19 beschikbaar zullen zijn in de VS. 60% denkt dat het zover is in de eerste helft van 2021.

Andere voorspellingen

Barron's houdt de Big Money poll, een enquête onder professionele beleggers, twee keer per jaar: in het voorjaar en de herfst. Deze vragenlijst werd eind september genomen. Er deden 137 geldmanagers uit de VS aan mee.

Hier nog een aantal hoogtepunten uit de rondvraag:

Favoriete aandelen voor de komende 6 tot 12 maanden
Amazon, Apple, Alphabet, Chevron, Nvidia

Meest overgewaardeerde aandelen
Tesla, Zoom, Snowflake, Nikola, Apple

Gemiddelde prognose grondstofprijzen op 30 juni 2021

  • Olie: 42,16 dollar per vat (Nymex)
  • Goud: 2025 dollar per troy ounce
  • CBOE Volatility Index (VIX): 25,73

Lees ook: 'Grote beleggers voorzichtiger, particulieren nog altijd bullish'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht